I det sydvestlige Frankrig – rundt om Perpignan, og tæt ved den spanske grænse er der en meget gammel tradition for at lave søde vine af typen Vin Doux Naturel. Der laves vine af fantastisk kvalitet i kommunerne Banyuls, Maury & Rivesaltes.
Historien om mutage…
Tilbage i det 14. århundrede brugte man alkohol – destilleret druesprit – til at forstærke vinene man havde lavet, således at de bedre kunne tåle transporten fra produktionesstedet frem til konsumeringsstedet. Alt vin dengang var derfor ret stærkt (høj alkohol) og derfor var der ret mange fulde mennesker på den tid.
Under en vinproduktion på et kloster i den lille by Trouillas syd for Perpignan, skete der dog en dag det helt forfærdelige,
at en af munkene ved et uhald kom til at putte spritten i vinen lidt for tidligt, og derfor slog han alle gærcellerne ihjel inden at alt sukkeret var gæret ud. Katastrofe!
Abbeden blev tilkaldt, hvad skulle man gøre, en stor del af vinproduktionen var ødelagt… Men Abbeden var ikke Abbed for ingenting og tog den store beslutning at smage på den ’ødelagte’
vin. Stor var glæden da det viste sig at denne vin faktisk smagte meget bedre en det klosteret normalt producerede, og det var dejligt at det var naturligt sødt!
Fremadrettet blev denne metode udviklet, forfinet og benyttet mere og mere i området, faktisk blev produktionsmetoden adapteret af de engelske købmand,
som også senere var ansvarlige for at metoden kom til Portugal, og dermed opstod Portvinen… Metoden kaldes på fransk mutage.
Nutiden
I dag må man sige at Vin Doux Naturel er en af de mest underkendte søde vine, og der findes en række helt fantastiske produkter på det danske marked, som i kvalitet kan måle sig med rigtig meget Portvin (der jo er meget mere anerkendt over hele verden) måske skyldes det at portugiserne sammen med de engelske huse har været langt bedre til at markedsføre deres vine end franskmændene.
MEN den store fordel ved dette er at du i dag kan købe rigtigt fremragende produkter ti virkelig konkurrencedygtige priser.
Vinen
Domaine La Casenove – Rivesaltes 2007 Vin Doux Naturel (eller Ris á l’Amande – vinen!)
Kan købes hos Compagniet i Jersie – www.compagniet.dk Pris: kr. 185,00/75cl incl. moms.
La Casenove Rivesaltes er lavet på 100% grenche noir. Vinen er lavet i det man kalder Vintage stil, hvilket vil sige, at vinen ikke er oxideret inden den er flasket. Alkohol procentet er på 17%, opnået ved mutage, som beskrevet ovenfor.
La Casenove Rivesaltes er meget koncentreret og farven har næsten rød-sorte nuancer. Aromaerne er kirsebær eller mere generelt røde frugter og vinen har et elegant tanninbid, som er present men yderst behageligt. I munden er der en dejlig balance mellem frugten, syren og sødmefuldheden, og eftersmagen er behagelig og lang.
Serveringsforslag
La Casenove Rivesaltes bør drikkes afkølet ved ca. 10-12 grader C. Vinen passer perfekt til chokoladekage eller bare chokoladebaserede desserter. Den er ligeledes en god akkompagnatør til blåskimmeloste f.eks. Stilton, Bleu d’Auvergne eller lign. Derudover er det til juletiden den perfekte ledsager til Ris al a mande. Hvis man virkelig vil være med helt fremme på ‘the cutting edge’ kan man teste La Casenove Rivesaltes til en velhængt, flamberet peberbøf med alt det klassiske tilbehør. Det smager ikke blot vidunderligt, det er også innovativt…
Chateau La Casenove Rivesaltes Vendange 2007, Frankrig. 5 stjerner.
“Dessertvin som er yderst velegnet til chokolade. Blommer, lakrids, tørrede frugter, peber og vanilje. I stilen som en LBV portvin og endda en af de gode. De søde vine fra sydfrankrig er oversete men fremragende vine. Dette er et godt eksempel. Alkoholprocent: 17.”
Domaine La Casenove – Etienne Montès – Trouillas – Roussillon
Det er den tidligere pressefotograf Etienne Montès, der sammen med sin kone Fréderique, i dag ejer Château La Casenove i Trouillas lidt syd for Perpignan, i den catalanske del af Frankrig.
Her har han, efter manges mening, siden midten af 1980’erne vinificeret noget af det bedste vin, der bliver lavet i Roussillonområdet, med sin topcuvée Commandant François Jaubert, der er opkaldt efter Etienne’s ‘oldeonkel’, der regerede på La Casenove i 1904, som vingårdens flagskib set i historiens lys.
Ud over vinene fra La Casenove har Etienne i en periode også dyrket markerne og vinificeret druerne på nabo domainet; Domaine Saint Luc. Denne produktion toppede i årgang 2000, hvor Etienne lavede en af de allerstørste vine, der nogensinde er lavet i Roussillon; PLA DEL REI 2000. Det er lidt af en kultvin og den er kun lavet i denne ene årgang, og vi har stadig lidt på lager.
I hvert fald fremgår det klart af indholdet i flaskerne, at man på denne vingård har en fuldstændig kompromisløs holdning til kvalitet!
Etienne laver vin på over 50 hektar under appellationerne IGP Côtes Catalanes og AOC Rivesaltes, AOC Rivesaltes Ambré & AOC Muscat de Rivesaltes. Vi markedsfører sortimentet.
Fréderique & Etienne MONTÈS bor i ‘det nye hus’, som La Casenove betyder direkte oversat fra katalansk. Umiddelbart kan man synes, at navnet er lidt misvisende, da der over indgangsdøren står 1720, men som Etienne ganske rigtigt siger: “Det fik navnet i 1721!”
Hvis du har spørgsmål til Helge Sidor så skriv til info@solrodmediehus.dk