Kronik af Borgmester Emil Blücher
Hvidovre Kommunes prestigeprojekt med ni kunstige øer ud for Avedøre Holme, har længe givet anledning til panderynken, hos os øvrige kommuner langs bugten. Vi har først og fremmest været nervøse for, at projektet har ville forværre et i forvejen dårligt havmiljø i Køge Bugt.
Sekundært har vi været nervøse for de trafikmæssige konsekvenser, i form af 450 ekstra lastbiler på vejene igennem den 17,5 år lange anlægsfase, samt anslået 36.000 flere daglige ture i personbil til og fra området, når først projektet står klar. Denne øgede trafikmængde vil alt andet lige påvirke indfaldsvejene til Hvidovre negativt, herunder Køge Bugt Motorvejen, der i forvejen er kendetegnet ved høj trængsel og generende trafikstøj for tusindevis af borgere i Hovedstadsområdet. Projektet har derfor potentiale til at påvirke Solrød Kommune både direkte og indirekte i en negativ retning.
Kunstige øer kan være i strid med national og international lovgivning
I sidste uge fastlog en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi, at havmiljøet i Køge Bugt allerede er så dårligt, at en række nye aktiviteter – herunder Hvidovre Kommunes planer om etablering af ni kunstige øer – kan være i strid med både EU og dansk lovgivning. Det skyldes, at vandområder, hvor tilstanden i dag betegnes som ”dårlig” ikke må forringes yderligere.
Mere end 47 millioner tons jord skal dumpes på havbunden, og arbejdet vil undervejs frigive næringsstoffer og miljøfremmede stoffer samt lede partikler direkte ud i havet. Desuden vil etableringen medføre et permanent tab af et fire kvadratkilometer stort område af sandbanker, som er levested for store veletablerede og sammenhængende bestande af ålegræs, der er hjemsted for et rigt dyreliv med krabber, snegle, muslinger og fisk.
Stranden er et af kommunens største aktiver
I min optik, er stranden ubetinget et af de største aktiver i vores kommune. Desværre har der været drevet rovdrift med havmiljøet gennem mange år, med det resultat at Køge Bugt i dag fremstår udpint.
At arbejde for bedre havmiljø i vores fælles bugt, er derfor langt fra et hippieprojekt, uden betydning for os som borgere. Tværtimod ser vi løbende de direkte konsekvenser, i form af en uren strand med generende og ildelugtende fedtemøg.
Hvad mange nok ikke tænker over, er at fedtemøg er en kedelig konsekvens af et udpint havmiljø. Fedtemøg er nemlig tang fra alger og dødt ålegræs, som ligger og rådner i vandkanten og på stranden. Algerne opnår gunstige vækstvilkår grundet for høje koncentrationer af næringsstoffer i Køge Bugt, mens ålegræsset som er gavnligt for havmiljøet, delvist bliver kvalt når de dækkes af algerne.
I Solrød renser Strandrenselauget løbende vores strand, hvilket er en omkostning for såvel de skatteyderne og grundejerne, der finansierer ordningen. Men det er faktisk ikke altid at vi overhovedet må rense stranden, da tangen af og til har et for højt indhold af tungmetaller, til at kunne afskaffes, uden at komme i karambolage med gældende miljøregler.
Vores strandrensning – og til tider mangel på samme – trækker derfor tråde direkte til den økologiske tilstand i Køge Bugt.
Drop Holmene og intensiver arbejdet med at forbedre havmiljøet
Det er på rette tid, at havmiljøet i Køge Bugt tages mere seriøst. Planerne om ni kunstige øer i Hvidovre bør derfor som minimum sættes på pause, indtil at der er et samlet overblik over konsekvenserne, ved de mange potentielle projekter i Køge Bugt, som i disse år er på tegnebrættet.
Desuden bør den kommende marine naturnationalpark for Øresund udvides, således at både den nordlige og sydlige del af Øresund medtages. Nye udpegninger til råstofindvinding i Køge Bugt bør undlades, og der bør stilles krav om naturgenopretning, hvis råstoftilladelserne for bugten forlænges. Sidst men ikke mindst bør det gøres økonomisk byrdefuldt at skade havmiljøet, foruden at klapning af slam i Køge Bugt bør begrænses mest muligt.
I tillæg hertil, er der en række tiltag som vi kommuner langs bugten, allerede har i gangsat, og kommer til at igangsætte over de kommende år. Vi bør således fortsætte vores støtte til Køge Bugt Stenrev, som der arbejder med naturgenopretning under vandet, ved at udlægge nye stenrev. Ligeledes vil det være naturligt, at renovere Solrød Rensningsanlæg, og i den forbindelse stille højere krav til rensning af vores spildevand.
Miljøminister Magnus Heunicke har for nyligt udtalt, at han vil huskes som den, der reddede vandet. Så kære Magnus, sæt handling bag dine ord. Træk i nødbremsen på projekt Holmene, og gør vores alles havmiljø en tjeneste
Kilde: Borgmester Emil Blücher