I 2015 fejrer hele Danmark 100-året for Grundloven af 1915, hvor blandt andet kvinderne fik valg- og stemmeret. Dette markeres på Greve Museum onsdag d. 9. september kl. 17 med et inspirerende og tankevækkende foredrag med titlen ”Underudviklede æggestokke og overkogte ærter” af etnolog Line Jandoria Jørgensen.
I dag virker det naturligt, at kvinder kan deltage i det politiske liv på lige fod med mændene, men hvilke diskussioner gik forud for denne grundlovsændring? Og hvilke kulturelle koder, traditioner og livssyn lå bag de forskellige positioner? Etnolog Line Jandoria Jørgensens tankevækkende foredrag præsenterer de – i vores moderne ører finurlige, sjove og til tider latterlige – argumenter i modstanden mod kvinders deltagelse i politik, men det udfolder også den kultuhistoriske og tidslige kontekst, som modstanden er et barn af og nødvendigvis må forstås på baggrund af.
Kvinden skulle blive ved kødgryderne og sine børn
I tiden omkring århundredeskiftet år 1900 debatterede særligt mændene, hvorvidt kvinder skulle kunne vælges til folketinget. Fortalerne for kvinders valgret argumenterede for, at der ikke kunne være almindelig valgret i et land, hvor kvinder ikke kunne stemme. Modstanderne mente, at kvindelig valgret slet ingen mening gav, da det nødvendige forstandsliv tilhørte manden og det modsatte følelsesliv derimod tilhørte kvinden. Det ville altså være decideret farligt at give kvinder valgret. Det er et kvindesyn, som underbygges af tidens medicinske forskning, der fastslog at hjerne og ovarier IKKE kunne udvikle sig samtidig. Kvinden kunne altså ikke både føde børn OG udvikle intellektet samtidigt, hvorfor det ikke var forsvarligt at lade dem deltage i det politiske liv. Kvinden skulle bære, føde og opdrage børnene, passe hus og hjem – og sørge for at ærterne ikke kogte over. Praktiske oplysninger
Pris: Foredraget koster 50 kr. Billetter kan købes i museets café umiddelbart før foredraget. Greve Museum har åbent tirsdag-fredag fra kl. 11-15 og søndag kl. 11-17. Den 2. onsdag hver måned har museet åbent fra 13.30 til 21. Læs mere om museet på www.grevemuseum.dk.
Foto 1: Grundlovsstenen. Foto: Det Kongelige Bibliotek, Billedsamlingen Foto 2: Sognerådet i Greve-Kildebrønde Sogn fra 1910-1914. Fra dengang politik kun var noget for mænd.