Hvidovre Kommune foreslår nu på baggrund af rapporten fra Århus Universitet, som kommunerne i Køge Bugt Alliancen har fået udarbejdet, at lave en helhedsplan for bugten.
Det er en god ide at lave en helhedsplan for Køge Bugt, for som Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen, skriver i et debatindlæg, så er bugtens miljømæssige tilstand virkelig ringe. At Hvidovre Kommune nu erklærer sig enig i, at der bør laves en helhedsplan for bugten, må efter vores opfattelse i Køge Bugt Alliancen også betyde, at der IKKE arbejdes videre med de ni kunstige øer, før sådan en helhedsplan er klar.
Der har ikke siden, projektet om Holmene blev opfundet for mere end fire år siden, været udført yderligere undersøgelser af de miljømæssige konsekvenser af projektet før rapporten fra Århus Universitet. Rapporten påpeger netop, at det vil være i strid med dansk og europæisk lovgivning på området, hvis man sætter gang i etableringen af ni kunstige øer, uden at man forinden har udarbejdet en helhedsplan for Køge Bugt.
Rapporten dokumenterer også, at Køge Bugts tilstand er så ringe, at der ikke kan og bør tillades yderligere belastning af havmiljøet. Årtiers klapning af slam, udledning af kvælstoffer fra landbruget, omfattende råstofindvinding og udledning af spildevand har taget hårdt på Køge Bugts efterhånden meget skrøbelige havmiljø.
Hvidovre Kommune foreslår i den forbindelse at oprette et Kystvandråd, der kan være med til at forbedre tilstanden i Køge Bugt. Ideen er god, men hvorfor oprette et nyt organ, når der allerede eksisterer et samarbejde som Øresundsvandsamarbejdet? I modsætning til Hvidovre Kommune så deltager vi, alle syv kommuner, i Øresundsvandsamarbejdet, og vi støtter blandt andet også Køge Bugt Stenrev i deres arbejde. Det er heller ikke noget, som Hvidovre Kommune engagerer sig i.
Vi har i Køge Bugt Alliancen en vision om at være sammen om at passe på Køge Bugt. Derfor går vi også meget gerne i dialog med Hvidovre Kommune om, hvordan vi sammen kan forbedre naturen og miljøet i Køge Bugt og ikke forringe det. Flere af kommunerne i vores alliance har tidligere haft et møde med Hvidovre Kommune og Anders Wolf Andresen om deres projekt. Der har dog efterfølgende ikke været behov for yderligere dialog, da vi simpelthen er grundlæggende uenige om fremtiden for Køge Bugt.
Det er samtidig ikke korrekt, at Hvidovre Kommune ikke er inviteret til Havets Folkemøde den 9. september, hvor eksperter, græsrødder, folketingspolitikere og borgmestre samles til en fælles drøftelse af, hvordan vi får et bedre havmiljø. Et medlem af Hvidovre Kommunes byråd, som også sidder på Christiansborg, havde sagt ja til at deltage i hoveddebatten, men har efterfølgende desværre måtte melde afbud. Desværre er Anders Wolf Andresen også selv forhindret i at komme til folkemødet. Vi ville meget gerne have diskuteret nogle af de fakta, som Anders Wolf Andresen mener, at Køge Bugt Alliancen ikke vil gå i dialog om. Vi vil derfor gerne invitere borgmesteren til et af vores næste møder i Køge Bugt Alliancen. Vi vil fx gerne tale om:
- Hvordan dumpning af mere end 47 mio. tons jord i Køge Bugt påvirker havmiljøet og biodiversiteten – både på kort og lang sigt.
- Hvordan flere end 160.000 lastbiler årligt i hele etableringsfasen påvirker miljøet.
- Hvordan opførelsen af Holmene vil betyde mere end 20 år med øget bygge- og trafikstøj, som også vil fortsætte, efter Holmene står færdige til ”glæde” for de allerede flere end 22.500 støjplagede husstande langs Køge Bugt Motorvejen.
- Hvorfor der er behov for ni kunstige øer og 320 hektar ekstra erhvervsarealer, når der i kommunerne omkring Køge Bugt allerede er 320 hektar ledig og ubebygget erhvervsjord, og der er i hele Region Hovedstaden er mere end 1.100 hektar ledig erhvervsjord.
Samtidig undrer vi os over behovet for at påstå, at Køge Kommune dumper slam, når Anders Wolf Andresen udmærket er klar over, at det ikke er tilfældet. I Køge såvel som i andre havnekommuner er man til tider nødt til at flytte rent sand for at sikre indsejling til havnene. Det bliver gjort på en så miljømæssig forsvarlig måde som muligt og er på ingen måde det samme, som det der er tale om i etableringen af Holmene, hvor 47 mio. tons jord skal dumpes i Køge Bugt for overhovedet at kunne realisere de ni kunstige øer.
Køge Bugts tilstand er ikke en ”det, man siger, er man selv” diskussion. Der er allerede nu en reel og alvorlig udfordring med Køge Bugts havmiljø. Der er i vores optik ingen tvivl om, at Hvidovre Kommunes ønske om et projekt så omfattende og enormt som Projekt Holmene vil have store konsekvenser både miljømæssigt og samfundsøkonomisk. Det mindste, man kan forlange, er, at de samlede konsekvenser af de planlagte projekter – herunder Holmene – i Køge Bugt bliver undersøgt.
I Køge Bugt Alliancen arbejder vi for, at Køge Bugt genoprettes, og at det sker med statslig hjælp ved, at bugten udpeges som en del af den marine naturnationalpark for hele Øresund. I den forbindelse vil der blive oprettet et ”råd” med deltagelse af både kommuner og staten. Næste vigtige skridt er derfor, at miljøministeren står ved sin nye selvudnævnte titel som havets minister og træffer beslutningen om, at Køge Bugt skal beskyttes og genoprettes. Til glæde for vores alle sammens fremtid. Det håber vi, at også Hvidovre Kommune vil hjælpe os med.
Af Køge Bugt Alliancen