· Budget for 2016 vedtaget
- Der må bygges mere og højere i kystområdet
- Plan mod oversvømmelser på plads
- Grunde i Havdrup Vest og Trylleskov Strand solgt til almene boliger
Budget for 2016 vedtaget
Byrådet i Solrød Kommune vedtog mandag aften budgettet, som parterne var blevet enige om godt to uger tidligere.
Rammen for økonomien i Solrød Kommune det kommende år ligger nu fast. Ganske som ventet vedtog et samlet byråd nemlig mandag aften budgettet for 2016.
Det er et stramt budget, som lægger op til lavere udgifter, men den største knast i forhandlingerne – en planlagt reduktion i åbningstiderne i daginstitutionerne – blev droppet, inden parterne underskrev aftalen.
”Solrød Kommune skal være det bedste sted at leve og bo i hovedstadsområdet. Derfor er det vigtigt, at der er en acceptabel åbningstid i daginstitutionerne, så familierne kan få dagligdagen til at hænge sammen, og det fik os i sidste ende til at droppe nedskæringen,” siger borgmester i Solrød Kommune Niels Hörup.
Han glæder sig over, at alle 19 medlemmer af byrådet bakker op om aftalen.
”Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at det har været et svært budget, og at det er trist, at den økonomiske situation betyder, vi må sige farvel til dygtig medarbejdere. Det har desværre været nødvendigt for at opnå balance i budgettet,” siger han.
Der må bygges mere og højere i kystområdet
Forslaget til lokalplanen for kystområdet i Solrød Strand bliver nu sendt i høring. Byggeprocenten er hævet, og bygninger må bygges op til to etager høje.
Forslaget til en ny lokalplan for kystområdet i Solrød Strand er efter en tur i byrådet nu sendt i høring. Hvis planen bliver vedtaget uændret efter høringsrunden, får beboerne videre muligheder for at bygge i området. Den reviderede lokalplan og et tilhørende kommuneplantillæg skal understøtte udviklingen nær kysten.
”Udviklingen i kystområdet er vigtig for kommunen, for det er et populært område at bosætte sig i, og vi ved, at der længe har været et ønske om en mere dynamisk lokalplan, så det har vi prøvet at imødekomme,” siger borgmester Niels Hörup.
Lokalplanen er blevet revideret på baggrund af en dialog med Solrød Strands Grundejerforening. Deres erfaringer og ønsker er i vid udstrækning taget med i den reviderede plan, og de væsentligste ændringer er derfor:
- Bebyggelsesprocenten hæves til 30.
- Bygninger må bygges op til to etager høje.
- Reglerne for byggelinjer mod vejen er delvist revideret.
- Ved veje med vendepladser kan man i særlige tilfælde søge om at få ophævet de tinglyste regler om, at man skal reservere et areal til udvidelse af vejen.
- Anvendelsesbestemmelserne udvides for tre matrikler på Østre Strandvej, så der kan indrettes klublokaler, omklædningsfaciliteter mv. for sports- og fritidsklubber, kiosk, café, restauration og lignende.
Plan mod oversvømmelser på plads
Byrådet i Solrød Kommune har netop vedtaget en risikostyringsplan for oversvømmelser, som danner grundlag for de næste to-tre års arbejde med at udforme konkrete planer for kystsikringen.
Køge Bugt er blandt de områder i Danmark, som Kystdirektoratet og Naturstyrelsen har udpeget som særlige risikoområder for stormflodshændelser. Derfor er Solrød Kommune blevet pålagt at udforme en risikostyringsplan mod oversvømmelser, og den er nu blevet vedtaget i byrådet.
Risikostyringsplanen har været i seks måneders offentlig høring, og det resulterede i 52 høringssvar. Der har desuden været afholdt et borgermøde med ca. 100 fremmødte borgere. På den baggrund har byrådet nu vedtaget risikostyringsplanen, som forholder sig til seks scenarier for stormflod samt til den skade og risiko, de forventes at medføre.
Oprindeligt var planen, at hele kommunen skulle sikres mod en såkaldt 1.000 års hændelse, men inspireret af høringssvarene har byrådet nu besluttet, at det er mest hensigtsmæssigt at dele kommunen op i to zoner, så området fra stranden og op til Strandvejen sikres mod en såkaldt 100 års hændelse, mens området vest for Strandvejen sikres mod en 1.000 års hændelse.
”Formålet med risikostyringsplanen er at beskytte vigtig infrastruktur, redningsveje og institutioner tilstrækkeligt. Jeg ved, at der er borgere, som synes, vi er overbeskyttende og alt for bekymrede, men det ville være uansvarligt ikke at forholde sig til de konsekvenser, klimaforandringerne kan få med havvandsstigninger her i kommunen. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt der vil ske oversvømmelser, men om hvornår, og det bliver vi nødt til at forberede os på,” siger borgmester Niels Hörup.
Strandvejen ligger en del højere end selve strandområdet og udgør en barriere i sig selv. Derfor kan sikringen mod en 1.000 års hændelse formentlig klares ved at forhøje kantstenene ved Strandvejen.
Tværkommunalt samarbejde og beredskabsplan på vej En vandstandsstigning på 2,8 m vil påvirke omkring 4.600 boliger og medføre økonomisk skade for op mod 750 mio. kr.
Der skal i de næste tre år arbejdes med vurdering og analyse af, hvordan kommunen bedst sikrer sig mod stormflod. Repræsentanter for grundejerforeningerne langs stranden inviteres til at deltage i udarbejdelsen af et katalog med handlingsmuligheder, hvor lukning og forstærkning af den eksisterende klitrække kan indgå.
Der udarbejdes desuden en plan for beredskabets indsats under stormflod, ligesom der etableres et tværkommunalt samarbejde omkring sikring mod stormflod i Køge Bugt.
Kommunens borgere, bygherrer og andre interessenter informeres også om risikoen for stormflod, og hvordan de kan sikre deres ejendom.
Ja til nye almene boliger i Havdrup Vest og Trylleskov Strand
Byrådet har godkendt en køber af tredje etape i Havdrup Vest og storparcel 23 i Trylleskov Strand. Boligforeningen vil bygge i alt cirka 100 almene familieboliger på grundene.
Der er flere store byggeprojekter på vej i Havdrup og Trylleskov Strand. Mandag aften godkendte byrådet i Solrød Kommune nemlig en boligforening som køber af tredje etape i Havdrup Vest og storparcel 23 i Trylleskov Strand.
Der vil blive bygget rækkehuse med cirka 35 nye almene boliger i Havdrup Vest og 62 familieboliger i Trylleskov Strand.
”Vi mangler almene familieboliger i Solrød, så byrådet er godt tilfreds med at have fundet en køber med stærke idéer til byggeprojekterne og til en god pris,” siger borgmester Niels Hörup.
Byggeriet i Havdrup Vest forventes at begynde i september 2016 med forventet indflytning i oktober 2017. Byggeriet i Trylleskov Strand påbegyndes formentlig i april 2017 med forventet indflytning i juli 2018.
Konsekvenserne af boligudbygningerne er indregnet i befolkningsprognosen, og Solrød Kommune har ret til 25 % anvisning til boligerne.