Selvom meningerne om kystsikring fortsat er delte, har byrådet nu valgt igen at sætte gang i sikringen af den sydlige del af kyststrækningen i Solrød Kommune.
Stormflod, ekstreme regnhændelser og en særdeles regnmættet jordoverflade. Det er næppe gået nogen Solrødborgeres næser forbi, at slutningen af 2023 og starten af 2024 bød på ekstreme vejrhændelser med store konsekvenser til følge. Særligt dele af den sydlige del af strandområdet, som ikke er beskyttet af kystsikring, blev hårdt ramt under vejrhændelserne, og selvom meningerne om kystsikring hos de berørte borgere fortsat er delte, har byrådet nu vedtaget at genoptage kystsikringen i området.
Allerede tilbage i 2019 besluttede byrådet, at sikringen af den sydlige del af kyststrækningen skal bestå af et landdige langs indersiden af lagunen og et landdige langs den ene brink af Skensved Å, men på grund af modstand fra berørte borgere blev projektet skudt til hjørne.
”Vi ved godt, at der fortsat er delte meninger om kystsikringen, men i byrådet mener vi, at vi har en forpligtelse til at hjælpe – også selvom der er forskellige holdninger til både udformningen og finansieringen af kystsikringen. Det endelige projekt skal naturligvis tilpasses de lokale forhold, men vi har valg at tage udgangspunkt i det oprindelige projekt for at undgå unødige forsinkelser,” siger borgmester Emil Blücher.
Solrød Kommune er rent lovmæssigt ikke forpligtet til at etablere kystsikring, men byrådet har valgt, at borgerne ikke skal stå alene med udfordringen med at sikre sig mod vandmasserne.
”Vi har også valgt en økonomisk model, hvor kommunen betaler 50 procent af kystsikringen, fordi det er i fællesskabets interesse at beskytte fx bymidten og infrastruktur mod oversvømmelser. De 50 procent er så langt, som vi som kommune må strække os,” siger borgmesteren.
Fredning gør projektet kompliceret
Det kommende landdige skal beskytte det såkaldte område B, som går fra Ventegodsvej til kommunegrænsen ved Skensved Å med en sikring på 2,5 meter over daglig vande. Det samlede område B er kendetegnet af laguneområdet Staunings Ø, der er naturbeskyttet ved Natura-2000 fredning og indeholder lokal beskyttet natur. Det komplicerer hele myndighedsbehandlingen af projektet og betyder også, at borgerne desværre kan se ind i en langstrakt proces.
Derfor har byrådet besluttet, at Solrød Kommune skal søge Miljøministeriet om muligheden for at fjerne klageadgang over projektet. Det samme har Køge Kommune gjort i forbindelse med byggeriet af Køge Dige.
”I dette tilfælde har vi i byrådet vurderet, at de menneskelige omkostninger ved, at en klage kan forsinke projektet, er så store, at vi har bedt Miljøministeriet om, at vurdere, om det er muligt at fjerne klageadgangen. Det er i forvejen et kompliceret projekt, som vi allerede nu forventer vil strække sig i op til fem år. Det er simpelthen ikke rimeligt for alle de borgere, der allerede nu går med ondt i maven over risikoen for oversvømmelser, at projektet risikerer at strække sig endnu længere. Vi håber derfor, at Miljøministeriet vil imødekomme vores ønske,” siger Morten Scheelsbeck, formand for Kultur- og naturudvalget.
Hvis klagemuligheden bliver fjernet, ændrer det ikke på, at der vanen tro vil være en høring og ske en inddragelse af borgerne i forbindelse med fastlæggelsen af projektet og i forbindelse med tilladelsen af den endelige kystsikring. Desuden kan man som borger stadig anlægge civilt søgsmål op til 6 måneder efter byrådets godkendelse af projektet.
Det er planen, at landdiget på indersiden af lagunen skal lægges som en kombination mellem et dige og en højvandsmur på hele strækningen. Diget skal etableres på ydersiden af den eksisterende sti ud mod kysten. Både diget og højvandsmuren skal kunne forhøjes, når det bliver nødvendigt, uden at der skal inddrages yderligere arealer til kystbeskyttelse. Samtidig skal landdiget langs den nordlige brink af Skensved Å etableres med hjælp fra landsskabsarkitekter, så grundejerne langs med brinken får mest mulig gavn af diget.
Fakta
Byrådet besluttede på byrådsmødet den 19. juni 2024 at genoptage arbejdet med kystsikringen i den sydlige del af kommunen. Sikringen skal bestå af et landdige langs indersiden af lagunen, og byrådet besluttede at sætte midler af til, at der kan ansættes en projektleder i en midlertidig stilling til projektet. Samtidig besluttede byrådet, at Solrød Kommune skal søge Miljøministeriet om mulighed for at fjerne muligheden for at klage over kystsikringsanlægget.
Lige nu er forventningen, at projektet kommer til at løbe op i ca. 22,5 mio. kr., hvoraf Solrød Kommune betaler halvdelen. Et skøn er derfor, at en grundejer med en grund på 1.000 m2 skal bidrage med ca. 24.000 kr. til kystsikringen. Byrådet har i første omgang frigivet ca. 1,6 mio. kr. til de indledende forberedelser og ansættelse af en projektleder i 2024. Pengene finansieres via et mindreforbrug på anlægsprojektet for Parkbo Vuggestue og Børnehave, der nu hedder Blomsten Vuggestue og Børnehave.
Kilde: Solrød Kommune