En barselspottesuppe fra Midtsjælland, røgede sild fra Bornholm, baklava fra Balkan, tortillas fra Mexico eller et par tyrkiske damelår – alt dette og meget mere håber vi på, at vi søndag den 6. december klokken 13 kan komme til at smage på Greve Museum. For denne dag skal det handle om mad fra både det danske køkken og fra resten af verden.
Tilflyttere og deres madtraditioner
Greve Kommunes indbyggere har traditioner med sig fra mange steder i Danmark og verden – herunder madtraditioner. Når man flytter til en ny egn, forsøger man måske at bibeholde nogle af de madskikke, man havde i sit ”gamle” område. Og langsomt – uden at man helt opdager det – overtager man formentlig også nogle af de traditioner, den ”nye” egn har på madsiden. Det er en spændende udveksling, som vi på Greve Museum gerne vil lære mere om.
Hvordan smager det sted, du kommer fra?
Hvem flyttede egentlig til Greve? Vi hører, at det er københavnere, der flyttede ud – og alligevel høres såvel bornholmsk som vestjysk dialekt ofte på egnen, ligesom man også hører dansk talt med udenlandsk accent. Når vi på museet gerne vil vide noget om den kulturelle bagage, greveborgerne har med sig fra forskellige egne i Danmark og fra andre lande, er en af måderne således at se på vores madtraditioner. Og hvorfor ikke vise det – og smage på det – helt konkret?
Du kan stadig nå at melde din egen ret til Der er allerede en del, der har meldt sig til dagen med en ret mad, men skulle du få lyst til at bidrage med din egen ret, og dermed sætte smat på dagen, så er der stadig plads på bordet til flere retter. Ring eller skriv til museumsinspektør Kamilla Hjortkjær for at mere eller for at melde dig til med en ret mad. kmi@greve.dk eller tlf. 43 40 40 36. På dagen kan publikum smage på jeres mad – på eget ansvar!
Det er dog ikke noget krav, at der skal medbringes en ret mad – alle er velkomne til at møde op for at smage på Greve og resten af verden ved madbazaren. Billetter købes ved indgangen. Medbringer du en ret mad kan du og 3 gæster deltage gratis i arrangementet. Prisen for øvrige deltagere vil være 40 kr. for voksne og 25 kr. for børn fra 6-12 år.
Fotos: Et af Danmarks bidrag til den internationale kogekunst er et stykke smørrebrød, nogle gange i en højtbelagt udgave og andre gange blot med skrabet smør og måske et stykke sild.