Her er Solrød Kommunes nye affaldsplan: Fokus på klimaet og borgerinddragelse
Byrådet har nu godkendt den plan, der sætter rammerne for, hvordan kommunen i samspil med borgerne skal udvikle kommunens affaldssystem mod en mere bæredygtig og klimavenlig fremtid.
I Solrød Kommune er der styr på affaldssorteringen, og sådan bliver det også fremover. Et samlet byråd har nemlig nu godkendt den plan, der frem mod 2034 sætter rammerne for, hvordan fx bananskræller, pestoglas og slidte T-shirts skal håndteres, og hvordan hele affaldsområdet i det hele taget skal udvikle sig i en mere bæredygtig retning.
“Den nye affaldsplan handler i højere grad end før om, hvordan affaldsområdet kan spille sammen med klimaområdet. I Solrød Kommune skal vi også være med til at løfte klimamålene, og her spiller affald en vigtig rolle. Med affaldsplanen bliver vi holdt på sporet med at sikre, at vores affald bliver til nye råvarer i et kredsløb, hvor de bruges igen og igen. På den måde bidrager vi aktivt til at skabe en mere bæredygtig cirkulær økonomi, der taler ind i både det lokale og nationale mål om at reducere udledningen af drivhusgasser i Danmark med 70 procent inden 2030, hvilket selvfølgelig kun er et kæmpe plus,” siger Kim Sunesen, formand for Natur-, klima- og planudvalget.
Udvikling i samarbejde med borgerne
Affaldsplanen er delt op i de fire temaer ‘Forebyggelse af affald’, Mere og bedre genanvendelse’, ‘Ambitioner for affald’ og ‘Fra viden til handling’. Under hvert tema er der indsatser, som skal være med til at sikre en mere bæredygtig og cirkulær håndtering af affaldet. Indsatserne er beskrevet meget åbne, fordi det i høj grad er planen, at borgere og andre aktører skal inddrages i, hvordan de enkelte projekter bedst muligt realiseres.
“Det er borgernes hverdag, det handler om, og derfor er det også borgerne, der gør hele forskellen, når det gælder om at føre planerne ud i livet. Derfor skal projekterne selvfølgelig også give mening for de mennesker, indsatserne kommer til at berøre, når vi skal gøre visionerne til virkelighed, “siger Kim Sunesen, som glæder sig til både at følge og være en del af de kommende års udvikling af hele affaldsområdet i kommunen.
Fra national til lokal affaldshåndtering
Affaldsplan 2022-2034 er lavet med udgangspunkt i den nationale plan for håndtering af affald, og affaldsplanen sikrer på den måde, at de lokale indsatser går hånd i hånd med de nationale fokusområder. Det betyder fx, at planen i høj grad har fokus på regeringens visioner om, at:
· Affaldskurven skal knækkes – mindre affald, mindre spild og mere genbrug.
· Affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030.
· Der skal sendes 80 procent mindre dansk plastik på forbrændingen i 2030.
Fakta
Et enigt byråd har på byrådsmødet den 12. oktober vedtaget Affaldsplan 2022-2034, der skal sætte retning for udviklingen af Solrød Kommunes affaldssystem mod en mere bæredygtig fremtid. Affaldsplanen har forud for vedtagelsen været i høring i 10 uger, og planen lægger op til fortsat høj inddragelse af borgere og aktører i forbindelse med udvikling af konkrete indsatser. Affaldsplan 2022-2034 kan læses på www.solrod.dk under ‘Politik’ og ‘Planer og politikker’.
Kilde: Solrød Kommune