På trods af mange alternativer til frokostmåltidet er den klassiske rugbrødsmad og det traditionelle smørrebrød fortsat det foretrukne valg for langt de fleste danskere, når de når til frokostpausen. Det viser en ny undersøgelse foretaget for 3-Stjernet. Madantropolog peger på nostalgi, praktik og ritualer som årsagerne hertil.
Når frokostpausen nærmer sig, er der i dag et utal af muligheder for at stille den lille sult. Men sundhedsbølgen der har et godt tag i danskerne og de travle hverdage, kunne nok forlede mange til at tro, at de fleste vælger en sund salat eller en hurtig sandwich til frokosten. Men det forholder sig tilsyneladende helt anderledes.
Således fortæller 2 ud af 3 danskere (66 pct.), at de oftest spiser smørrebrød eller pålægsmadder til frokost, hvad enten der er tale om madpakker, frokost hjemme, kantinemad eller på frokostrestautant. Og fra rugbrødsmadderne er der endda langt ned til den næste på listen over danskernes foretrukne frokostmåltid, da det kun er knap hver fjerde (23 pct.), der oftest spiser salat til frokost, hver femte (19 pct.) der vælger den varme ret, og kun lidt over hver tiende (13 pct.) der vælger den hurtige sandwich.
Det viser en undersøgelse foretaget for 3-Stjernet blandt 1.037 danskere over 18 år fra hele landet.
Som dengang man selv var barn
At pålægsmadderne fortsat hitter blandt danskerne til frokost, er der flere forklaringer på. Madantropolog Trine My Thygaard-Nielsen påpeger bl.a., at elementer som nostalgi og ritualer har stor betydning.
”Mange opfatter rugbrødet som en uerstattelig del af det ritual som madpakken er. I forlængelse af det har nostalgien omkring ens madpakke også betydning. Man husker leverpostejsmaden med den udsmattede rødbede, og at ens forældre smurte madpakken hver morgen. Hvis man selv som voksen smører madpakke til sine børn giver det også en følelse af samhørighed, fordi man ved, at man spiser det samme eller noget, der kommer fra samme køkken. På den måde bliver familierelationer en vigtig del af frokosten, også selvom man ikke spiser frokosten sammen. Derudover er der også aspektet med det solide og mættende måltid, som rugbrødsmadpakken repræsenterer. Endelig er madpakken selvfølgelig praktisk, fordi madderne ikke behøves at blive spist med kniv og gaffel. Det gør det unægtelig lidt lettere at spise ved sit skrivebord eller til møder.”