Solrød Bibliotek og Kulturhus har fået lidt over 87.000 kr. til et læsefællesskab for unge regnbuepersoner. Det skal bl.a. hjælpe de unge LGBTQIA+-personer med øget selvværd og accept.
Der er kun få officielle tilbud til unge regnbuepersoner på Sjælland, og det betyder, at de unge i mindre kommuner og udkantsområder i højere grad er overladt til sig selv bl.a. med risiko for ensomhed og lavt selvværd til følge. Det vil Solrød Bibliotek og Kulturhus nu lave om på med projektet RegnbueREP.
Solrød Bibliotek og Kulturhus har nemlig søgt Slots- og Kulturstyrelsen og fået 87.250 kr. til et lokalt læsefællesskab for unge LGBTQIA+-personer mellem 15-25 år.
“Det er et spændende og anderledes projekt, som forhåbentlig kan være med til at skabe et stærkt fællesskab hos kommunens unge LGBTQIA+-personer. Mange unge menneske tumler med at føle sig anderledes og uden for fællesskabet, og hvis man af den ene eller anden årsag adskiller sig fra det store flertal, kan det være endnu sværere at føle sig tilpas med sig selv,” siger Morten Scheelsbeck formand for Kultur-, idræts- og fritidsudvalget.
Projektet fokuserer bl.a. på fællesskab, spejling og afstigmatisering. Det består af et forløb à 10 gange to timer, hvor der fx vil være et foredrag af drag queen og foredragsholder Mizz Privileze, en samtalecafé, en workshop med emnet “Din indre drag” og en identitetsworkshop. Hele forløbet sluttes af med en dagstur til Aalborg for at besøge Buens Bogcafé – Danmarks eneste LGBTQIA+-boghandel. Forløbet afholdes på forskellige steder, som det kun er deltagerne, der får viden om, og tilmelding til forløbet er anonymt.
Har det svært
En rapport fra Nordisk Ministerråd om ‘Helbred, velvære og levevilkår blandt unge LGBTI-personer i Norden’ viser, at LGBTIQIA+-unge kæmper med ringere fysisk og psykisk helbred end deres jævnaldrende. Samtidig viser rapporten, at LGBTIQIA+-unge er mere udsatte for fx chikane, vold, fordomme og diskrimination. Det kan betyde, at de unge føler, at det er nødvendigt for dem at skjule deres identitet, og det kan fx skabe ensomhed og et forvrænget selvbillede.
Det skal det lokale Solrød-projekt være med til at gøre op med, og projektet styres igennem af litteraturformidler på Solrød Bibliotek og Kulturhus, Liv Clausen, som selv er queer-person.
“Jeg selv er vokset op i et udkantsområde med langt til repræsentation og fællesskab. Det skal være lettere at være ung LGBTIQIA+-person i 2022,” siger Liv Clausen, som samtidig fortæller, at alle de, der er involveret i projektet, er LGBTIQIA+-personer.
“Der ligger en tryghed for de unge i at vide, at vi, der er en del af projektet, er ligesom dem. Det kommer til at være et trygt, rart og anerkendende rum at være i,” siger Liv Clausen, som fortæller, at hvis man har spørgsmål til forløbet, er man meget velkommen til at kontakte hende på lcl@solrod.dk eller tlf. 56182805.
Fakta
Et flertal i byråd godkendte på byrådsmødet den 12. oktober 2022, at Solrød Bibliotek og Kulturhus kan modtage penge fra Slots- og Kulturstyrelsen til et LGBTIQIA+ projekt målrettet unge. Liberal Alliance undlod at stemme.
Projektet starter op i november 2022, og der kommer bl.a. til at være information om projektet og tilmelding på Solrød Bibliotek og Kulturhus og på www.solbib.dk.
Projektet finder sted på en måde, så deltagerne får stor indflydelse på forløbet, og det er planen, at projektet både skal føre til et fast fællesskabstilbud, som de unge selv kan stå for, og flere LGBTQIA+ materialer på Solrød Bibliotek og Kulturhus.
LGBTQIA står for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex/Interkøn, Akønnet/Aseksuelle/Aromantiske.
Kilde: Solrød Kommune