I følge driftschef Hans Odder fra Solrød Vandværk har man besluttet sig for en anlægstype som indtil videre kun bruges i Tyskland .
I Princippet er det et ionbytter anlæg hvor der bruges kuldioxid CO2 i stedet for salt NaCl ,som bruges i mange hjemmeanlæg .
Det kunne være rart at få svar på et par spørgsmål.
- Skal der købes CO2 udefra eller producere man det selv ?
- Skal der købes anionharpiks for at få bikarbonat til mixbed tanken ?
- Hvad bliver prisen pr. m3 vand ?
- Hvad er total prisen for anlægget og hvor længe holder det ?
- Får hele Solrød Kommune blødgjort vand .dH 10 ?
- Hvad regner man med der havner i den såkaldte eluat tank ,der er folk der
mener at der kan være giftige ting og ikke kun “sodavand ” som i påstår ? - Er det her reaktionsligningen for anlægget ? CaO + HCO3 +H = CaCO3 + H2OdH + bikarbonat + brint = kalk + Vand
Kilde: Visti Vester
Her er svarende fra Driftchef Hans Odder:
- CO₂ leveres af Nippon Gasses
- Som nævnt i det tidligere udsendte spørgeskema, vil det koste kr. 5,00 pr. m³ at få blødere vand, den endelige pris afhænger dog af renteniveauet på lånetidspunktet
- Anlægsprisen er kr. 65 mio. dette indbefatter også 2 x 500 m³ rentvandstanke (og deraf følgende større bygning), da befolkningstilvæksten har været betydelig, siden 1975 hvor værket blev taget i drift.
- Hele Solrød Vandværks forsyningsområde (Havdrup og Karlstrup Landsby er ikke en del af forsyningsområdet), vil få vand med en hårdhed på 10° dH.
- Ionbytteren består af både kation og anionbytter i samme tank
- I og med der kun tilføres kuldioxid til blødgøringen er indholdet i eluattanken vand med et forhøjet indhold af kuldioxid samt de stoffer der delvis fjernes fra drikkevandet dvs. calcium, magnesium, sulfat og klorid. Der tilføres intet andet.
- Reaktionsligningen er nemmest vist og forklaret i følgende figur:
Kilde: Hans Odder
Deltag i debatten