Den endelige færdiggørelse af kystsikringen i område A har af flere årsager lade vente på sig. Der har således været flere ”bump på vejen”, hvor ikke mindst stormfloden i oktober 2023 og endnu en storm ved nytårstide forårsagede at ekstra sand og beplantning skulle tilføres.
Herudover bliver dele af den gamle spuns ved Solrød Bæk og Karlstrup Mosebæk udskiftet i november 2024, og selvom dette arbejde økonomisk er dækket af Kystdirektoratets stormflodspulje samt kommunen, har det haft indflydelse på sandfodringen og beplantningen i de berørte områder.
Klitlauget har den seneste tid desuden arbejdet med de regelsæt, driftsaftaler og anden administrativ dokumentation, som skulle på plads for at sætte retningslinjerne for lauget fremadrettet. Nu kan vi dog endelig glæde os over at stå med et færdigt projekt, og bestyrelsen har i oktober måned fået en fysisk gennemgang af alle anlæg samt en afleveringsforretning på den samlede kystsikring, som består af følgende:
- En spunsvæg langs den sydlige skråning af Karlstrup Mosebæk med en kote højde på 2,2 m.
- En højvandssluse i udløbet ved Solrød Bæk med kote højde 2,40 m. Hertil er indkøbt en traktorpumpe med en kapacitet på 1000L/minuttet, således at man fortsat kan aflede vand fra Solrød Bæk, når slusen er lukket.
- Et tværgående lerdige med kote højde 2,0 m, som forbinder klitrækken med Fuglesangsvej. Diget skal sikre at vand fra lagunen i tilfælde af stormflod ikke løber indenom klitrækken og videre ind i område A nord for
Fuglesangsvej. - Mobil og fast højvandsmur ved Fuglesangsvej og Ventegodsvej
- Sandfodring således at området har en sammenhængende sikringszone i klitrækken med minimum kote højde 2,2 m og 20 meters bredde svarende til et sikringsniveau til kote 2,0 m inkl. bølgeopskyl.
Beboerne i område A er efter overdragelsen nu ejere af kystsikringen, som i daglig praksis administreres af Klitlauget. Bestyrelsen har således fået overdraget ansvaret for drift og vedligeholdelse af kystsikringen fremadrettet, og har de seneste par måneder i samarbejde med kommunen udarbejdet planer og procedurer for de faste opgaver, bl.a.: Udarbejdelse af udbudsmateriale til driftsoperatør om tilsyn, vedligehold og beredskab. Aftalen har været udbudt til tre eksterne leverandører, og Klitlauget har på baggrund af de indkomne tilbud valgt at indgå en aftale med Forstas, der i forvejen bistår kommunen med vedligeholdelsesopgaver samt beredskab i anden sammenhæng.
Klitlauget bidrager med to beredskabskoordinatorer, der i samarbejde med kommunen og driftsoperatøren forestår det kommunale beredskab, som vil være den overordnet styrende enhed i forbindelse med et
varsel om f.eks. stormflod.
Klitlauget kontrollerer desuden løbende kote højden på sikringszonen ved hjælp af nyindkøbt landmålerudstyr, seneste opmåling er foretaget i starten af september, og der vil blive målt op igen i december.
Som man kan læse af ovenstående, så er Klitlauget nu trådt ind i en ny fase med mange nye opgaver fremadrettet. Vi håber i den forbindelse, at Klitlaugets medlemmer, som jo alle er de nye ejere af kystsikringen, vil bakke op om bestyrelsens arbejde for fortsat at sikre vores kyst, strand og boliger mod klimaudfordringer fra havet.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen i Solrød Strands Klitlaug