Der findes omkring 140 forskellige typer kræftsygdomme i blodet, knoglemarven og lymfesystemet1. 25.000 danskere lever med en af disse kræfttyper2, og tilsammen udgør de syv procent af alle kræfttilfælde3. Alligevel er det de færreste, som kender til disse former for kræft. Det skal en stor europæisk kampagne nu lave om på.
Brystkræft, hudkræft, lungekræft og prostatakræft har de fleste danskere hørt om og måske endda haft inde på livet. Men diagnosen ’kræft’ rummer også en lang række mindre kendte kræftsygdomme, heriblandt omkring 140 former for kræft i blodet, knoglemarven og lymfesystemet. Selvom hver sygdom kun rammer få hundrede personer, lever omkring 25.000 danskere med en sådan kræftsygdom.
Kræftsygdomme i blodet, knoglemarven og lymfesystemet er komplekse og har forskelligartede karakteristika. På trods af sygdommenes alvor er de derfor stort set usynlige i offentligheden, og befolkningens viden om og forståelse for sygdommene er yderst begrænset. Det kan føre til udfordringer i forhold til rettidig diagnosticering, og det kan påvirke de ramte personers adgang til information, støtte og behandling.
Patientforeninger: Vigtigt at øge kendskabet til de sjældne kræftsygdomme
I Dansk Myelomatose Forening arbejder man for at udbrede kendskabet til myelomatose (kræft i knoglemarven) og støtte de patienter og familier, der er ramt af sygdommen. Her ser man positivt på kampagnen:
”Det er svært at leve med en usynlig sygdom, og det giver udfordringer bl.a. i forbindelse med diagnose og behandling. Derfor er det meget vigtigt for os, at kendskabet til myelomatose bliver større især blandt de praktiserende læger, fordi tidlig diagnose kan mindske og måske stoppe de knogleskader, som er skyld i smerter og dårlig livskvalitet for rigtig mange myelomatose-patienter. Vi synes, derfor det er positivt med en kampagne, der støtter op omkring vores arbejde,” siger Kaja Schmidt, Formand for Dansk Myelomatose Forening.
Også i LyLe, Patientforeningen for Lymfekræft og Leukæmi er man positivt indstillet overfor kampagnen:
”Vi arbejder ihærdigt for at skabe bedre vilkår for landets lymfekræft- og leukæmi patienter. For patienter og pårørende kan det være meget svært at håndtere en usynlig kræftsygdom, som ingen kender. Derfor er det rigtig positivt, når nogen vil være med til at øge kendskabet til de sjældne kræftsygdomme, der er alvorlige for dem, som sygdommen rammer,” siger formanden for LyLe, Rita O. Christensen.
#LetsTalkAboutBloodCancer
For at skabe synlighed omkring de ’usynlige’ kræftsygdomme og støtte kræftramte patienter og deres pårørende, lanceres nu en europæisk kampagne; ’Make Blood Cancer Visible’. Via hashtagget #LetsTalkAboutBloodCancer og Facebooksiden www.facebook.com/letstalkaboutbloodcancer opfordres alle, der på en eller anden måde er berørt af en kræftsygdom i blodet, knoglemarven eller lymfesystemet til at dele deres historier, fotos mm. Indlæg kan også indsendes via e-mail LetsTalkAboutBloodCancer@its.jnj.com eller via frankerede postkort, der uddeles som en del af kampagnen.
Forståelse og indsigt
Kampagnen er initieret af medicinalselskabet Janssen, som ønsker at skabe en platform, hvor folk kan dele deres personlige historier og erfaringer. Formålet er at skabe øget synlighed og indsigt i de personlige, sociale, økonomiske og sundhedsmæssige udfordringer, som følger med for både patienter og pårørende, når en person diagnosticeres med kræft i blodet, knoglemarven eller lymfesystemet.
I Danmark håber man også, at det bliver muligt at samle fotografier, kunst og personlige historier fra patienter og pårørende i en bog samt i en udstilling. Målet er at udgive bogen og vise udstillingen i forbindelse med blodkræftmåneden i september.