Sangforedrag og kærlighed i en sen alder
Kom til sangforedrag og mød parret, Jutta Bojsen-Møller og Jens Grøn, der trods en aldersforskel på 11 år har fundet sammen efter tabet af deres ægtefæller. Et foredrag og en historie, der bindes sammen med salmer og sang.
Torsdag den 9. november slår Jersie Sognehus dørene op for en aften med foredrag og sang. Parret, Jutta Bojsen-Møller og Jens Grøn, har begge mistet deres ægtefæller og møder tilfældigt hinanden ved et konvent ved Mossø. De snakkede om tabet af deres ægtefæller, og hvordan de hver især havde reageret. En længere samtale fulgte, som udviklede sig til kærlighed – trods en aldersforskel på 11 år.
Det er der siden kommet et spændende foredrag ud af. Et foredrag, der fortæller deres historie, og tager sit afsæt i en grundlæggende fælles livsindstilling, en tidlig barndom i grænselandet og det grundtvigske præstegårdsmiljø med en stærk sangtradition.
Parrets fortælling bindes sammen med sange og salmer, som har betydning for dem.
Tid og sted
-
- Torsdag den 9. november kl. 19-20.30 i Jersie Sognehus, Birkevænget 40, Solrød (ved siden af Jersie Station).
- Foredraget er gratis og kræver ingen tilmelding.
’Fader vor, Shellhuset er sprængt i luften!
Til fredagstræf den 24. november er der middag, kaffe og foredrag ved sognepræst Martin Corfix, der udruller en spændende fortælling om de to danske præster Sophus Boas og Axel Jeppesen under 2. verdenskrig.
Under titlen ’Fader vor, Shellhuset er sprængt i luften!’ vil Martin Corfix, sogne- og orlogspræst, fortælle om to danske præsters arbejde i udlandet under 2. verdenskrig. Sømandspræsten Sophus Boas og Axel Jeppesen, der var dansk præst i Berlin, gjorde deres bedste for at finde danskere, som sad i tysk fangenskab i KZ-lejre.
Foredraget går tilbage til oktober 1943, hvor danske modstandsfolk blev dømt ved tyske krigsretter og ført i stort antal til tyske KZ-lejre og fængsler. De to unge præster opsporede danskerne og fik smuglet skråtobak, vitaminpiller og cigaretter i fangernes lommer, ligesom præsterne fik flettet nyheder om krigens gang ind i præstebønnen.
”Præsternes fangelister fik i krigens sidste fase altafgørende betydning for redningsaktionen med De Hvide Busser. Den 20. april – ironisk nok på Hitlers fødselsdag – lykkedes det at få alle fangerne til Danmark. Mere end 200 rutebiler og ambulancer fra hele Danmark strømmede til Padborg. I største hast blev de malet med hvid limfarve. I løbet af én dag fik busserne hentet 5.000 fanger, der blev kørt i sikkerhed i Danmark. Dermed spiller de to danske præster vigtige roller i befrielsen af danskerne. Tidligere har De Hvide Busser været beskrevet som et rent svensk initiativ, men i realiteten var danskerne meget medvirkende”, siger Martin Corfix.
Martin Corfix har i en lang række artikler og foredrag belyst danske præster og teologer, som virkede i nazismens brændpunkt. Derudover har han været med i forskningsprojektet ’Kirken under besættelsen’ og senest historisk konsulent på filmen ’Hvidstengruppen II – de efterladte’.
Tid og sted
- Dette fredagstræf foregår fredag den 24. november kl. 16.45 – 20.30.
- Inden foredraget er der to-retters middag, kaffe og kage.
- Prisen er 75 kr., og billet reserveres på tlf. 56 14 22 88 eller købes i Solrød Strandkirke.
Kilde: Jersie og Kr.Skensved Kirke