Kender du heller ikke til navernes spændende færden og hvad der helt præcist får disse unge mennesker til at rejse Europa rundt?
Så kom med til et spændende foredrag af Lene Schwartz tirsdag den 16. juni kl. 14.00 i Tirsdagscaféen i Solrød Strandkirke og få et indblik i en navers liv.
Af Karoline Teigland-Kolster
En naver på valsen
Lene Schwartz, som er sygeplejerske, coach og efterlønner, har i mange år interesseret sig for hvad det vil sige at være naver. Hvad får unge,
skandinaviske håndværkere til at tage væk hjemmefra for i stedet at drage rundt i Europa og lave forskelligt håndværksmæssigt arbejde?
For ikke nok med, at man som naver, rejser til et fremmed land, nej så tager turen også 3 år og én dag. Som en yderligere detalje om en navers færden,
så har naveren kun mulighed for at bo hos den samme familie i et halvt år ad gangen.
Dette ville for de fleste mennesker nok give anledning til en smule nervøsitet – men for naverne er det bare en del af rejsen.
Men hvorfor ikke bare gøre som alle andre: rejse jorden rundt i sus og dus med masser af medbragte penge på lommen?
Dette er blot nogle af de mange spørgsmål, som Lene Schwartz vil forsøge at besvare til foredraget i Solrød Strandkirke.
Et varmt venskab
Lene Schwartz’ interesse for navere blev begyndelsen på et varmt venskab. I 2003 bød Lene og hendes mand nemlig en naver velkommen i deres hjem.
Naveren fik arbejde i Roskilde og hjalp blandt andet med at genopbygge Margrethespiret på Roskilde Domkirke.
Selvom han var blevet tilbudt husly i seks måneder hos Lene og hendes mand, blev naveren kun i to måneder og skulle derefter fortsætte sin viderefærden.
Således har Lene Schwartz altså haft naverne helt tæt inde på livet, som blandt andet er med til at gøre dette foredrag til noget helt særligt.
Det er gennem denne personlige fortælling, at man får indblik i Lene Schwartz’ personlige oplevelser med naverne samt en generel formidling af hvad det vil sige at være naver.