DMI har varslet kraftig vind af stormstyrke og høje bølger fra øst henover weekenden. Den seneste prognose viser, at vandstanden vil ramme 1,8 meter i Solrød Kommune og toppe natten til lørdag.
Kommunen og beredskabet er allerede i gang
Beredskabet, KLAR Forsyning, Hjemmeværnet og medarbejdere fra Solrød Kommune har allerede lavet flere tiltag, der skal sikre, at vandmasserne kommer til at genere færrest mulige borgere. Det er allerede nu muligt at hente sandsække og sand på tre afhentningssteder ved Solrød Strandpark, Jersie Strandpark og Ejegården, Den Lille Gade 20F i Solrød Landsby. Ved Jersie Strandpark er desuden opsat en sandsækkefyldermaskine. Det er dog vigtigt, at man kun henter sand, hvis man bor i de berørte områder og derfor har fået direkte besked fra Solrød Kommune via Digital Post for at sikre, at der forbliver sand nok til de borgere, hvor behovet er størst.
Der vil også blive udlagt en watertube ved Ventegodtsvej og ud i lagunen, ligesom sluser er lukket, og pumper er opsat ved åer og bække. Digerne ved det nordlige strandområde er samtidig blevet gennemgået og forstærket de to steder, hvor det var nødvendigt.
”Alle medarbejdere i kommunen, hos beredskabet, KLAR Forsyning, Hjemmeværnet og de mange frivillige har allerede gjort og gør fortsat et kæmpe stykke arbejde for at sikre vores borgere. Det er dog vigtigt, at man også selv forbereder sit hus på vandet, hvis man bor i de udsatte områder. Vi opfordrer desuden borgerne til at holde sig opdateret på Solrød Kommunes hjemmeside og facebookside, så vi sammen kommer bedst muligt igennem med mindst mulige skader,” siger borgmester Emil Blücher.
Hvad kan man selv gøre?
Man skal selv sikre sin bolig så godt som muligt. Man er som boligejer alene ansvarlig for at sikre sin bolig mod oversvømmelse. Man forbereder sig bedst muligt ved at bruge sandsække eller andre barrierer ved indgangspartier til at holde vandet ude af boligen, ved at flytte værdier og møbler til dele af bygningen, hvor skaden bliver mindst mulig og ved at forhindre vandet i at trænge ind i bygningen ved at lukke døre, vinduer, spjæld mv. Husk, at det er vigtigst, at du selv er i sikkerhed og ikke din bolig. Man skal ikke sætte sig selv i fare.
Det er også en god idé, hvis man som borger sparer på vandet fra i morgen fredag kl. 12.00 og 24 timer frem for at minimere belastningen af kloaksystemet. Det kan for eksempel gøres ved at undgå unødige bade, opvask og tøjvask. Så længe vandstanden er høj, kan der også opleves problemer med at trække ud i toilettet, og at vandet i kummen gurgler og bobler. Det har stor betydning, at man tænker over sit vandforbrug, da det kan være med til at minimere risikoen for, at der løber vand op i ens gulvafløb.
Følg med og hold øje med din Digitale Post
Vi opfordrer til, at man følger situationen tæt på DMI’s og kommunens hjemmeside samt kommunens facebookside. Det er samtidig vigtigt at holde øje med ens Digitale Post, da Solrød Kommune vil henvende sig til berørte borgere via breve i Digital Post.
På kommunens hjemmeside kan man finde svar på en række spørgsmål, og ellers er man som borger velkommen til at ringe til Solrød Kommune på tlf. 5618 2335.
Telefonen er åben til kl. 21 torsdag og igen fredag fra kl. 7 om morgenen.
Kilde: Solrød Kommune