Corona-nedlukningen af NYBO’s i Solrød Center gav liv til Solrød Lakrids. Bent Nybo havde længe drømt om at lave sin egen lakrids uden palmeolie og gelatine – og den tvungne nedlukning gav ham endelig tid til det. På få måneder fik drømmen liv, og Solrød Lakrids blev en realitet.
I dag lever den stadig – med flere smagsvarianter og forhandlere i hele landet. Caféen er også lukket helt ned, så der nu kun produceres og sælges lakrids i de gamle slagterlokaler i Solrød Center.
– Jeg gik jo og overvejede, om jeg turde at lukke min café, men 99 % af kunderne kom for at købe lakrids, så nu kører vi kun med lakrids. Det er jo også i baglokalerne, at lakridsen bliver produceret. Og udover at producere, eksperimenterer vi også med nye smage og varianter, siger Bent Nybo.
Senest har han introduceret Prime Lime, som er med lime, og som giver et friskt tvist til lakridsen.
Temperaturen er altafgørende
Bent har også ansat medarbejdere, der dels sælger i butikken, men som også hjælper med at skære lakridsen ud.
– For det er virkelig tungt og hårdt arbejde, lyder det fra Bent, der også har investeret i en stor induktionsgryde, som kan styre temperaturen.
Temperaturen er altafgørende i lakridsproduktion, for ingredienserne skal i alt efter, hvor høj temperaturen er, og har massen en forkert temperatur, kan en hel portion gå tabt.
– Jeg har prøvet, at salmiaksaltet blev brændt af, og så kan man jo smide en portion ud, som har en værdi på 16.000 kr. Så det er virkelig afgørende, at der er styr på det, siger Bent Nybo.
Nomineret på årets lakridsfestival
Han ser desuden spændt frem til den første weekend i marts, hvor Solrød Lakrids er nomineret til ”The Liquorice Taste Award 2023” med signaturproduktet Pyramidesalt på Lakridsfestival 2023 i Haaning Collection i Bagsværd.
Her er der en masse forskellige lakridsprodukter med, og dommere og specialister på feltet vurderer så produkterne.
– Det vil jo være helt fantastisk, hvis vi fik en pris, og det vil give os helt nye muligheder, siger Bent Nybo.
Solrød Lakrids adskiller sig jo en del, da det er produceret uden palmeolie og uden gelatine, og er desuden glutenfri.
– Der er palmeolie i alt fra pizza og chokolade til margarine og stearinlys. Det største problem ved palmeolie er den massive rydning af regnskov, der finder sted, hver gang nye plantager etableres. I dag dækker palmeolieplantager på verdensplan et areal, der er 6 gange så stort som Danmark. Når man fjerner regnskov, ødelægger man biodiversiteten, og truede dyrearter presses mod udryddelse. Det gælder for eksempel dyr som orangutangen og den asiatiske elefant. Derfor er det vigtigt, siger Bent.
Solrød Lakrids laves i stedet på økologisk kokosolie – uden kokossmag – fra Filippinerne. Men det er jo så meget dyrere. Og så bruger de også en rålakrids, som er ganske dyr, men som er pengene værd, siger han om sit bæredygtige produkt.
Mærkede krisen kradse
Solrød Lakrids koster da også mere end en pose lakrids fra supermarkedet – og det har netop gjort det lidt svært i energikrisen.
– Vi oplevede, at salget gik op og op, men så kom energikrisen, og så styrtdykkede det. For så køber kunderne måske den billigere lakrids i stedet. Men vi havde et fantastisk julesalg, og det holder vi lidt fast i, siger Bent Nybo, de sælger også rigtig mange lakridspakker som firmagaver.
– Vi har fx leveret 600 pakker lakrids til gavekurve i SkagenFood, og Solrød Kommune fik gavekurve med Solrød Lakrids i. Så det er super fedt. Og vi mærker generelt også en rigtig stor lokal opbakning og en masse lokale ambassadører, hvilket vi er meget taknemmelige for, siger Bent.
Han ser frem til at komme ud til endnu flere forhandlere og arbejder løbende på nye smagsvarianter, og så fejrer han 20 år som selvstændig omkring d. 1. marts, så her kan man få 20 % på alle lakridspakkerne for at fejre den runde dag.
Kilde: Viborher.dk