Små historier fra kirkegården
På kirkegården sker der hele tiden noget nyt i takt med årets og arbejdets gang. Graverpigerne Charlotte, Maria og Ida oplever dyr og planter i deres hverdag udenfor året rundt, og i sommerens løb er der opstillet en stor krukke, som løber med vand i sommerhalvåret. Med tiden skal der plantes et staudebed rundt om vandkrukken.
Pluk og smag på de gamle æblesorter
Æblerne er modne nu i Æblelunden på kirkegården. Alle æblerne er gamle, lokale sorter som Skensved-æblet, Marie Grejsen, Mølleskov m.fl. Opfordringen fra graverpigerne lyder: gå en tur, pluk et æble og smag direkte fra grenen!
Sen hækklipning
Charlotte har taget de tykke handsker på i dag. Hun ligger på knæ på gravstederne og river med sin lille rive. – Jeg rydder op efter mine søde kolleger, smiler hun: – De har nemlig lige klippet hæk.
– Når vi venter med at klippe hække til september, er det fordi, de ikke svides af solen, når det ikke så varmt mere, si´r Ida. – Og så er det en fordel, at ferien er overstået, for så kan vi alle være sammen om at få det gjort. Lige nu har vi styr på lugningen, og det varer 4 uger, før vi skal i gang med granpyntningen.
Dyrene på kirkegården
Forleden så vi en musvåge i hønsegården, fortæller Ida. Jeg tænkte, hvorfor flyver den ikke? Vi måtte ringe til Dyrenes Beskyttelse, som heldigvis kom og hentede den.
Vi har også set en fasan uden hale, og alle hønsene – de har helt deres egen personlighed, si´r Maria. Til høstgudstjenesten hoppede de op på bordene, da alle folk var gået og solen forsvundet. Vi keder os aldrig!
Alle sange handler om træer
Efteråret er i gang, træerne smider bladene og bliver synlige på en ny måde. Anette og Peter, Havdrup Kirkes musikteam, vil gøre træerne synlige i sange under temaet ”Du skal plante et træ”.
Til fællessang i Havdrup Sognehus tirsdag den 1. oktober indeholder alle sange nemlig noget om træer, og derfra fortæller de om træets historie på kryds og tværs: fra den grønne trepartsaftale til vindmøller bygget af træ, suttetræer og meget meget mere.
Vi synger sange om skove og træer af alle mulige slags fra kl. 18-19. Både nogen, vi kender, og nogen, vi ikke kender. Til sidst gumler vi videre på en håndmad og hygger os med hinanden, før vi går hjem ved 20-tiden. Ingen tilmelding.
To herlige høstgudstjenester i Havdrup
Præst måtte søge skygge under høstgudstjeneste
Præst Kristine søgte skygge, da hun holdt sin prædiken, og ensemblet og menigheden svedte under salmesangen … så varmt var det til høstgudstjenesten i præstegårdshaven. Den varme suppe var heller ikke nær så attraktiv, som den var ment …
Over 30 voksne deltog i høstgudstjeneste og -auktion over de medbragte godter som æbler og stauder, hjemmestrikkede tæpper og sokker, vin, planter og marmelader … Det ser ikke du til, at varmen påvirkede købelysten, for der blev solgt for over 5000 kr på mobilepay plus en hel del kontanter. Alt sammen til fordel for julehjælpen i Havdrup Sogn.
Søndagens prædiken kan man som altid læse i skygge og ro og mag hjemme hos sig selv. Kig på hjemmesiden under Tro&Spirituallitet/prædikener.
Hvad sker der, når et frø kommer i jorden?
Til høstfamiliegudstjenesten i sognehuset var der også over 30 voksne og børn, som hørte præst Bentes fortælling om frøet: Hvem skabte frøet, og hvad sker der, når det kommer i jorden?
Kirke- og kulturmedarbejder Anette havde medbragt beviser på, hvad der sker … et helt bord fuld af grønsager af egen avl, som jo alt sammen begyndte med et lille frø i jorden. Hun skar saftige bøftomater i små bidder, så alle, der havde lyst, ku´ smage, – og nøøj, hvor var de altså go´e, de tomater!! Så var der nadver med druesaft, og til sidst gik alle udenfor i sognehushaven og plukkede et æble til dessert.
Til sidst hyggelig fællesspisning med frikadeller, salatbar og pasta. ”Vores nye menu er en succes. Så lige nu sætter vi pasta og kødsovs på pause”, si´r Petrine, som bestyrer sognehuset: ”Og nu ved I, hvad I skal have at spise tirsdag den 5. november, når vi holder familiegudstjeneste næste gang”, ler hun.
Fest for frivillige: Du er inviteret
Menighedsrådet i Havdrup inviterer frivillige til takkefest torsdag den 10. oktober kl. 18-21. Det gælder alle, som har været frivillige, som er frivillige eller som godt kunne tænke sig at blive frivillige ved kirkens mange dejlige arrangementer.
Takkefesten byder på en god middag og kaffe i sognehuset med fællessang, hygge og indslag som fx ”omvendt banko”. Menighedsrådet vil også orientere om, hvad der sker i kirken lige nu og hvilke arrangementer i det kommende år, der har brug for frivillige som hjælpere.
Festen er åben for alle, der interesserer sig for kirkens liv i lokalsamfundet, så ingen skal holde sig tilbage. Man binder sig ikke til noget, og tilmelding er ikke nødvendig. Det er helt OK bare at være nysgerrig og netværke med nogen, man ikke kender.
Sorg: Give-slip-arbejde eller holde-fast-arbejde?
En udbredt forståelse af tab og sorg ser sorg som et ”give-slip-arbejde” med fokus på at løsne tilknytningen til den mistede. I faser. Over tid.
Når lektor i sjælesorg Ole Raakjær taler om sorg, beskriver han det som et ”holde-fast-arbejde” med fokus på at huske og genindsætte den mistede som en vigtig del af den sørgendes liv. Sorg er et eksistentielt vilkår, vi alle må leve med, mener han, ikke et psykologisk problem, der skal fjernes.
Nu kommer Raakjær til Havdrup Sognehus med sit foredrag om, hvordan vi så hjælper hinanden i sorg. Det gør han onsdag 30. oktober kl. 19.30. Foredragsholderen er lektor i sjælesorg på Folkekirkens Uddannelses- og
Videnscenter og tidligere hospicepræst.
Billetter købes ved indgangen. Entre inkl. kaffe og kage 50 kr. Pensionist 30 kr.
Kilde: Havdrup Kirke