Ukuelige læseheste

0

Roskilde Bibliotekerne har fem afdelinger fordelt ud over kommunen – og de bliver flittigt brugt. Men bibliotekernes moder ligger i Dronningekvarteret.

Roskildenserne ser tilsyneladende stort på, at verden er af lave, og næsten ingen læser bøger længere. For sådan ser billedet naturligvis ikke ud – og slet ikke i Roskilde. Trods et hastigt stigende udbud af digital adspredelse på utallige platforme er roskildenserne blandt de mest læsende i landet. I hvert fald hvis de faktisk læser alle de bøger, de låner med hjem. Biblioteket udlåner i omegnen af 1,3 millioner enheder om året, hvoraf omkring 80 procent er bøger. Det svarer til, at alle Roskilde-borgere låner 15-16 bøger om året.

”Vi ligger i top 10 på landsplan. Roskilde er generelt veluddannet, så de demografiske faktorer peger på, at man læser mere her end mange andre steder”, siger bibliotekschef Mogens Vestergaard.

Flere besøg
Selv om udlånet er dalende, så er det primært musikken, der tegner sig for faldet. Tiderne, hvor vi lånte cd’er med hjem, er for længst forbi. Til gengæld er bogudlånet kun svagt faldende – mens besøgstallet er svagt voksende, så det nu ligger på 600.000 besøg om året. Der er med andre ord en bevægelse i gang, hvor vi bruger biblioteket mere – men altså ikke udelukkende for at låne bøger med hjem.

”Halvdelen af vores brugere låner ikke, men de er der – de bruger faciliteterne, de laver opgaver, går på udstillinger mv. Vi har åbenbart den rette kombination, der gør, at befolkningen stadig kommer her. Så der er en forskydning i gang i samklang med de behov, folk har”, vurderer Mogens Vestergaard.

Bogen bliver ved
Trods hundredvis af arrangementer på biblioteket hvert år er den største enkeltaktivitet dog fortsat udlån af bøger.

”Den gode roman er stadig meget efterspurgt. Folk vil simpelthen gerne læse de gode historier. Vi ser, at biblioteket i højere grad også bliver et mødested, men bogen vil være der mange, mange år endnu”, siger bibliotekschefen.

Stabile læsevaner
Denne vurdering finder også støtte i Bog- og Litteraturpanelets Årsrapport ’Bogen og Litteraturens Vilkår 2016’, hvor det blandt andet fremgår, at danskernes læsevaner overordnet er stabile – på trods af at medieudbuddet aldrig har været større. Ikke overraskende er det blandt den ældre del af befolkningen, de flittigste skønlitterære læsere skal findes.

Samtidig er kvinderne typisk mere læselystne end mændene, selv om der er registreret et mindre fald. Således er andelen af kvinder på landsplan, der læser ugentligt eller hyppigere, faldet fra 49 procent i 2014 til 46,6 procent i 2015. At dømme efter roskildensernes forkærlighed for bøger er dette tal antageligt højere på disse kanter.
Fakta: Aktiviteter på Roskilde Bibliotek 2016
Arrangementer: 327
Udstillinger: 47
Kurser og sessioner: 170

Fakta: Udlån
Årligt udlån af fysiske materialer: 720.338 (+ 594.268 fornyelser)
Heraf ca. 570.800 udlån på bogligt materiale. Resten fordeler sig på fx lydbøger, musik, film og spil

Fakta: Velbesøgt
Roskilde Bibliotekerne har tilsammen godt 600.000 besøgende om året
Hertil kommer ca. 490.000 besøgende på bibliotekets hjemmeside. Det er dermed den 8. mest besøgte bibliotekshjemmeside i landet

Deltag i debatten
Del.