Sådan får du skovlen under forårshaven

0

Lige nu myldrer ukrudtet frem, og der er masser af opgaver, du kan kaste dig over igennem maj og juni. Start med at få has på ukrudtet.

Netop nu myldrer mælkebøtter og skvalderkål frem. Især skvalderkål (Aegopodium podagraria) er enhver haveejers mareridt, idet den breder sig med lynets hast. Selve planten er mørkegrøn med håndsnitdelte blade med savtakket rand og fine hvide blomsterskærme. Den breder sig hurtigt og blomstrer i juni-august, hvorefter den spreder frø sent på efteråret. Skvalderkålen er svær at få endelig bugt med, bl.a fordi den breder sig med rodskud som hvide spaghettiarme, der kan sno sig op til halvanden meter væk fra planten. Og får du ikke hele roden op, kan den derfor fortsætte med at brede sig.

Plant masser af planter og træer

Lige nu er den perfekte tid for de fleste planter, idet jordtemperaturen er helt rigtig, og det gælder om at få plantet de sidste planter inden sommerens komme. Undgå at plante på tørre, varme og blæsende dage, da planterne på disse dage har en større fordampningsproces. Sørg for at vande rigeligt i starten og især i de tørre perioder.

Luft ud og vand løs i drivhuset

Det er vigtigt, at du sørger for en god udluftning i drivhuset, da dine planter ellers vil få hedeslag. Drivhuse med automatiske vinduer er den løsning, der giver den bedste udluftning. På særligt varme dage kan det være en god idé at lade døren stå åben. Plant først dine nye agurkeplanter når temperaturen i drivhuset er over 15 grader.

Frilandsplanter og varmeelskende planter

Skal du så sarte og særlig varmeelskende planter som græskar, squash, bønner og majs, kan du godt så dem direkte på frilandsjord nu, så længe du husker at dække de nysåede frø til med plastik. Så får de hurtigere fat og har lettere ved at vokse. I stedet for plastik kan du også bruge fiberdug eller aviser. Hvis jorden er for kold, rådner frøene i stedet og spirer aldrig. Sidst på maj måned er risikoen for nattefrost som regel forbi.

Vand køkkenhaven

Det er vigtigt at jorden er tilpas fugtig, for så danner planterne nemlig væsentlig flere rødder. Og et stort rodnet giver i sidste ende større planter, og dermed bedre chancer for overlevelse i tørre perioder. Er det en særlig tør måned (se evt. DMI), bør du vande køkkenhaven ofte. Tjek hver dag, eller mærk efter om jorden kan nøjes med en ugentlig grundvanding.

Pas på frugttræerne

Nattefrost kan give store skader på især frugttræers blomster. Hvis der er risiko for nattefrost, kan du sprøjte dine frugttræer, grøntsager i køkkenhaven, og andre sarte planter med en vandforstøver. En oversprøjtning kan klare 1-2 frostgrader og beskytter samtidig planterne.

Deltag i debatten
Del.