“Man kan lade være, hvis man ikke gider”

0

Han røg helt ud af politik i 2006, og fandt i stedet kærligheden. Men i dag fylder politik
næsten alt i Bent Jørgensens liv – for cirkushesten lugtede savsmuld.

Svogerslev tager sig ud fra sin bedste side i Bent Jørgensens baghave. Fra vejsiden ligner Søparken et hvilket som helst parcelhuskvarter i Danmark, men fra den udstrakte have på bagsiden er der uhindret udsigt over Svogerslev Sø, og kun et par hundrede meters skrånende, fredet jord adskiller søbredden fra den parcel, der har været Jørgensens siden 2009.

“Vi blev enige om Svogerslev, da vi flyttede sammen. Det er ikke en landsby, men den har sin egen identitet som byområde, og vi har et stort netværk via børn og skole. Så vi føler os godt hjemme her efterhånden”, siger Bent Jørgensen, der er far til Ida på snart otte og Emma på fem.

Helt usædvanligt er politikeren at finde på hjemmeadressen midt på denne fredag eftermiddag, men det skyldes én af de regelmæssige konsultationer.

“Jeg er lige kommet hjem fra et besøg hos min fysioterapeut”, fortæller den 47-årige Venstrepolitiker, der har døjet med rygsmerter, siden han blev påkørt bagfra i sin bil på Lindenborgvejen nogle år tilbage.

På egen krop

Bent Jørgensen har dermed på egen krop mærket farerne på den berygtede færdselsåre, hvor kørende trafikanter ofte haster afsted i al for høj fart. Også af den grund er en form for regulering af trafikken på denne strækning en mærkesag for politikeren.

“Det er en farlig overgang på Lindenborgvej, og hastigheden skal ned. Det kunne fx løses ved at etablere to rundkørsler, hvorimellem hastigheden så naturligt ville blive sat ned”, siger han.

Mange bløde trafikanter krydser netop Lindenborgvejen for at komme over til Lynghøjsøerne på den anden side. Den tidligere grusgrav begyndte som bekendt sidste år sin forvandling til rekreativt område til glæde for hele Svogerslev og Roskilde i øvrigt – og netop denne transformation har Bent Jørgensen faktisk en del af æren for.

Nørderi og resultater

“Det sjove ved at være byrådspolitiker er jo, når man kan se, at der sker noget konkret som følge af de beslutninger, man er med til at tage. Så alt det kedelige nørderi på Rådhuset kan blive til konkrete resultater ude i verden. Det er det, der driver mig”, siger Bent Jørgensen med henvisning til, at Lynghøjsøerne blev en realitet, efter at Venstre og Dansk Folkeparti i 2013 foreslog, at kommunen skulle købe grusgraven.

Tak til familien

Og den slags nørderi går der meget tid med i Bent Jørgensens liv. Han har været ansat på fuld tid som konsulent i Liberalt OplysningsForbund i Valby de sidste ti år – og han bruger omtrent den samme tid på sit hverv som byrådspolitiker.

“Det kræver en overbærende familie, og en tålmodig chef – og indtil videre har jeg begge dele”, smiler han.

Kærlighed på Fjorden

Men faktisk besluttede Bent Jørgensen i 2006, at det skulle være slut med politik. Efter først at blive valgt ind i fødselskommunen Lejre i 1993, og siden med det yderste af neglene i Roskilde i 2001, da partifællen Bjørn Dahl blev borgmester, røg Bent Jørgensen ud af byrådet ved valget i 2005, hvor perioden dog blev forlænget til 2006 på grund af den kommende kommunalreform.

“Jeg tænkte: ’Så er det slut’. Jeg var ivrig motionsroer, og de manglede en formand i roklubben – så det blev jeg i 2006. Nu havde jeg jo tid”, fortæller politikeren, der således også fik lejlighed til at møde sin nuværende kæreste på vandet.

“Jeg mødte Pernille i en dobbeltsculler. Min makker havde brændt mig af, og jeg stod dér kl. 6 om morgenen i halvmørket. Så jeg tog Pernille med ud i stedet – og det blev til flere roture”, kan Bent Jørgensen fortælle.

Cirkushesten

Således havde den nyforelskede andet at tænke på, da telefonen ringede en dag i 2008. Det var Bjørn Dahl, der var afgået som borgmester, og som ville have Bent Jørgensen tilbage i det politiske arbejde. Han var på det tidspunkt 1. suppleant, og der var et medlem, der udtrådte. Imidlertid lå tanken om en tilbagevenden til politik ikke lige for.

“Jeg havde egentlig lagt det bag mig. Så jeg tyggede på det, og nåede frem til, at jeg måtte træde til. Og så blev jeg jo fanget af det igen som en gammel cirkushest”, erkender han.

Og siden har Bent Jørgensen igen været byrådspolitiker med hud og hår, og det kræver både sin mand og sin familie.

“Det er næsten som at have to fuldtidsjob. Men jeg bruger noget af mit vederlag til at købe mig fri fra arbejdet, ellers går det yderligere ud over familien”, fortæller Bent Jørgensen, som har været med så længe, at han har kunnet følge en klar udvikling i omfanget af det politiske arbejde.

Politik fylder det hele

“I gamle dage var der et par møder om måneden, men nu er der mails, sociale medier og opringninger hele tiden. Der er en klar forventning om, at man står til rådighed. Samtidig er arbejdspresset også blevet markant større alene af den grund, at kommunerne er blevet væsentligt større siden kommunalreformen i 2007”, siger Venstreformanden, der dog ser ud til at leve godt med betingelserne.

“Politik fylder det hele, og man er stort set aldrig hjemme. Men det er betingelserne, og så kan man lade være, hvis man ikke gider”, siger han.

Deltag i debatten
Del.