Kød i udvikling

0

Slagterfaget er i konstant udvikling. Vi har talt med en travl kød-connaisseur.

Det er svært ikke at stå i vejen, når man kommer ind bag disken hos Slagter Frimann i Støden i Roskilde. Slagtere arbejder resolut og hurtigt, og medarbejderne flyver målrettet frem og tilbage med pålæg, pølser og udskæringer i hænderne. Kenneth Bechmann Jensen er 24 år og uddannet slagter. Han har arbejdet hos Slagter Frimann, siden han blev færdiguddannet i 2013, og han føler endnu ikke, at læringskurven er knækket.

”Jeg ville noget mere med min uddannelse, og her var muligheden for at lære noget – det stopper aldrig. Faget udvikler sig hele tiden, så du bliver ved med at lære”, siger han.

Den store omvæltning
Den mest markante udvikling gennem de syv år den unge slagter har været i faget, har været tendensen til, at vi køber mere mad, som er helt eller halvt tilberedt. Dette afspejles tydeligt i butikkens bugnende udvalg af hjemmelavede retter, som bare skal varmes derhjemme.

”Folk har en travl hverdag, og de laver ikke særlig meget mad selv mere. Flere vil gerne have det nemt, og de efterspørger derfor, at vi laver forarbejdet for dem”, fortæller Kenneth Bechmann Jensen.

”Flere vil gerne have det nemt, og de efterspørger derfor, at vi laver forarbejdet for dem”, fortæller Kenneth Bechmann Jensen.

Mere end kød
Således ligger det for længst i slagterfaget, at det handler om andet og mere end kød.

”Der er kommet meget mere kokkeuddannelse ind over faget, og det er også derfor, de udvikler svendeprøverne i den retning”, fortæller han.

Af samme grund skærer man fx ikke store udskæringer, de såkaldte pistoler, på en okse længere, som man gjorde i gamle dage. Det sker i stedet på slagterierne i dag.

”Kunden vil hellere have mad, så vi bruger tiden på madlavningen i stedet for på de store udskæringer”, forklarer slagteren.

Input fra verden
Samtidig kommer der hele tiden flere internationale påvirkninger i slagterfaget.
”Vi hiver inspiration hjem fra fx USA og Australien. Jeg har en kollega i Australien, som jeg løbende sparrer med, og her til sommer skal vi have én af hans elever i praktik her i forretningen”, fortæller Kenneth Bechmann Jensen.

Selv har den unge slagter planer om måske at starte som selvstændig en gang i fremtiden.

”Der er uanede muligheder med en slagteruddannelse. Du kan starte egen forretning eller uddanne dig til fødevarekontrollør eller grossist. Det er kun fantasien, der sætter grænser”, siger han.

Deltag i debatten
Del.