Fra saftevand til direktørstol

0

Direktør i Handelsbanken Roskilde Jakob Weber, melder sig nu i rækken af klummeskribenter på Paperboy. Ambitionen er klar: han vil sammen med sine kollegaer gøre en forskel i lokalmiljøet.

“Vi bor i en by, der har et meget stærkt netværk. Der er mange relationer og traditioner, og det har stor betydning for byens udvikling. Som borger i byen er der helt naturligt en række økonomiske overvejelser, som går igen. Vi møder dem i vores hverdag og det er netop disse emner, vi vil tage op og give vores bud på. Det kan være spørgsmål om pension eller investering, det kan handle om belåning, afdragsfrihed eller fastforrentede lån, eller vi kan fokusere på boligmarkedet i Roskilde og omegn. Kort sagt så vil vi omsætte noget af det, vi arbejder med hver eneste dag og dele ud af vores viden”, fortæller Jakob Weber.

Uformelle Roskilde Bank

Den 40-årige bankmand kender både byen og det lokale netværk indefra. Han voksede op i Roskilde, og hans første professionelle møde med bankverdenen var da også i Roskilde Bank.

“Det var en bank, hvor medarbejderne havde et godt sammenhold. Den dag i dag tænker jeg stadig, at hvis det ikke havde været for den uformelle omgangstone i Roskilde Bank, så var jeg nok ikke blevet i den finansielle verden”, fortæller siger Jakob Weber. Han startede karrieren i Roskilde Bank i 1996 og efter to års elevtid var det tid til at aftjene værnepligt. Jakob Weber valgte efterfølgende at uddanne sig til sergent.

“Det var en tid, der gav meget til den ledelsesmæssige værktøjskasse. Jeg lærte meget om mig selv og fik øjnene op for, hvad det vil sige at tage ansvar ikke bare for mig selv, men også for en gruppe, der er afhængig af mig. Det er måske et lidt flosset udtryk, men når man siger om militæret, at der går en dreng ind og kommer en mand ud, så er det ikke helt ved siden af i mit tilfælde”, siger han.

Med sine erfaringer som befalingsmand i bagagen vendte Jakob Weber tilbage til banken og søgte som 23-årig stillingen som leder af Roskilde Banks ungdomsbank “Stedet”.

“Jeg plejer at sige, at jeg er gået fra at lave saftevand til at blive bankdirektør”, siger han.

Stedet var en form for ungdomsklub i bankens regi og det var et ideelt sted at starte efter den aktive militærperiode.

“Det var helt klart en periode, der var med til at modne mig,” fortæller Jakob Weber, der efterfølgende blev erhvervstrainee og sidenhen erhvervsrådgiver i Roskilde.

Headhuntet

I 2005 fik han et tilbud fra Danske Bank.

“Det var det rigtige tidspunkt at skifte scene for mig. Jeg havde ambitioner om noget mere og samtidig var jeg flyttet til København sammen med min kæreste”, fortæller Jakob Weber.
Det blev til to år i Danske Banks erhvervsafdeling, hvor Jakob Weber rådgav virksomheder om deres cashflow, inden han i 2007 fik tilbudt sin første lederstilling. Og den nyudnævnte chef fik noget at se til allerede året efter, da den finansielle krise gjorde sit indtog.
“Det var en krævende periode og helt klar den periode, hvor jeg har lært mest rent ledelsesmæssigt”, siger han.

De usikre tider forhindrede dog ikke Jakob Weber i at avancere yderligere, og i 2011 fik han til at opgave at stå i spidsen for Danske banks erhvervsafdeling på Nytorv i København, hvor hans kompetencer som leder for alvor kom i spil. Han vendte en faldende medarbejdertilfredshed og skabte ny energi og inspiration i sin afdeling.

“Krisen betød at både kunder og medarbejdere satte spørgsmålstegn ved bankerne. En af mine væsentligste opgaver som leder var at motivere medarbejderne. At få dem til at være stolte af det, de udrettede i stedet for at fokusere på hullerne i osten”, fortæller han.

Da Jakob Weber i 2015 blev headhuntet til stillingen som direktør i Handelsbanken i Roskilde kunne timingen ikke have været bedre Han var klar til nye udfordringer og han var netop flyttet til Roskilde med sin familie.

“Det var rent karrieremæssigt det helt rigtige for mig. Jeg ville gerne ud at prøve kræfter med den flade organisation og de decentrale beslutninger, som kendetegner Handelsbanken. Handelsbanken bygger på en forretningsmodel, hvor den lokale chef selv skal træffer beslutningerne”, siger han.

Det var både spændende og udfordrende for den unge direktør at sætte sig i chefstolen i Handelsbankens lokale domicil på industrivej – nabo til Jørgen C. Nielsen møbler. Han rykkede samtidig tæt på de lokale relationer og netværk.

“Der følger nogle forpligtigelser med til det at være en lokal bank. Det er helt naturligt, at vi deltager i de lokale arrangementer og engagerer os i lokalmiljøet. I en stor bank i København har det ikke den store betydning om du ved, hvem der ejer butikken på hjørnet eller hvem, der laver forretning sammen. Det har det, når vi i Handelsbanken har en filial i Roskilde. De beslutninger vi tager eller samarbejde vi indleder, kan have betydning for hele byen og for både netværk og relationer. Derfor er vi som bank nødt til at involvere os, hvis vi vil have succes”, siger direktøren.

Lokal forankring

Jakob Weber har brugt en stor del af de 2,5 år han har siddet i spidsen for filialen på at fremme bankens netværk og relationer i byen. Handelsbanken er blandt andet blevet en del af erhvervsnetværket omkring FC Roskilde og Roskilde Håndbold, hvor Jakob Weber selv spillede – i det, der dengang hed Roar. Derudover er Jakob 1. august blevet optaget i Rotary Roskilde Syd.

“Man er nødt til at bidrage, hvis man vil være en del af fællesskabet og hvis man lykkes med det, så får man nogle ambassadører i lokalmiljøet”, siger Jakob Weber.

Samme filosofi går igen, hvis man spørger bankdirektøren til bankforretningen: “Det betyder meget for os som bank at møde kunderne og at træffe beslutningerne lokalt. Det handler i bund og grund om de relationer mine medarbejdere og jeg selv er i stand til at skabe til kunderne. Relationer skaber tillid, og jeg tror, at mange folk vælger bank ud fra, tillid og beslutningskraft,” siger han.

Deltag i debatten
Del.