Agurketid

0

Det er agurketid hele året på Søegaard Gartneri, hvor familien producerer i omegnen af
1,2 millioner eksemplarer af den aflange grøntsag om året. Plus det løse.

“Den dér vejer vel 307 gram”, anslår Jacob Søegaard Nielsen og griber ud efter en af de tusindvis af agurker, der hænger fra de mandshøje agurkeplanter på snorlige rækker.

Det bliver til omkring 6000 agurker om dagen på Søegaard Gartneri. Hver af dem vejer ca. 300 gram.

Temperaturen og fugtigheden er nærmest tropisk, og når der bliver for varmt, sørger et computerstyret udluftningssystem for at åbne loftsvinduerne på klem. Når temperaturen falder om aftenen, sørger systemet ligeledes for at trække gardiner for, der holder på varmen.

Generationer af gartnere

Den daglige drift af familievirksomheden i Ågerup ligger i dag i hænderne på Jacob Søegaard Nielsen, som er fjerde generation efter Christian Nielsen, der grundlagde gartneriet i 1914. Arne overtog selv gartneriet fra sin far i 1972, og gartneriet er siden udvidet betydeligt, så der i dag er cirka 8000 kvm drivhuse, der primært huser de omkring 9.000 agurkeplanter. Disse gør beslag på 80 procent af pladsen, mens de resterende kvadratmeter overvejende er optaget af tomatplanter og skoleagurkeplanter i forårsmånederne. Resten af året huses der 12.000 agurkeplanter. I dag producerer gartneriet således 1,2 millioner almindelige agurker og 5000 skoleagurker årligt. En almindelig forårsdag som denne sender Jacob Søegaard Nielsen i omegnen af 6.000 agurker ud på markedet.

Agurker er et familieanliggende i Ågerup. Her er det Arne Søegaard Nielsen med sønnen Jacob og barnebarnet Louise.

Agurkeekspert

“Vi er igennem dem hver dag. Og vi afgør simpelthen ud fra vores visuelle bedømmelse, om de er store nok til at blive høstet”, fortæller Jacob Søegaard Nielsen og skærer et par agurker ned med sin lommekniv, og lægger dem i den vogn, der akkurat kan køre på et par skinner mellem rækkerne af planter.

En plukkeklar agurk skal veje mindst 280 gram, og en enkelt plante giver cirka 70 agurker, før der bliver plantet nye igen i juli.

“Den dér er klar om 10-11 dage”, siger han og peger på en lille, tør stængel på størrelse med en lillefinger, som angiveligt vil udvikle sig til en formfuldendt agurk i nærmeste fremtid.

Ferie i varmen

Udover Jacob Søegaard Nielsen selv, hans far Arne, konen Betty og deres datter Louise har familievirksomheden hjælp fra tre medarbejdere gennem hovedparten af året. Sæsonen slutter i november, hvor der til gengæld bliver ryddet op i alle drivhusene: rør og plastic kommer op, og alt bliver desinficeret. I december og januar falder der helt ro over Søegaard Gartneri, og det er så også her, der er mulighed for at holde ferie.

Der er god varme året rundt i drivhusene. I ét af dem vokser et citrontræ, der bugner af frugter.

“Henover sommeren tager vi til gengæld ingen steder. Vi holder ferie i drivhusene – men det er jo skønt at gå herinde i varmen”, smiler gartneren.

Far arbejder videre

Faktisk var Jacob Søegaard Nielsen i gang med at bryde med familiens gartnertradition, og han valgte i sin tid i stedet at blive udlært i Reidl Foto i Algade i Roskilde. Herefter nåede han at blive førstemand gennem syv år, men kom til sidst tilbage til familievirksomheden, som han først drev i samarbejde med faren i knap ti år, og sidenhen overtog sammen med sin kone i 2003. Far Arne på 78 år arbejder dog ufortrødent videre i familievirksomheden på fuld tid.

“Jeg laver det samme, som jeg har gjort altid. Men jeg har ikke noget med regnskabet at gøre – og det er rart”, siger han, mens han studerer en plante med sin lup.

Arne Søegaard Nielsen studerer aftegninger på stiklingerne.

“Der er en lille smule aftegninger på stiklingerne, og det kunne være thrips, men det er det ikke, fastslår den gamle gartner.

Tid til politik

For Jacob Søegaard Nielsen starter arbejdsdagen i reglen kl. 6:30 om morgenen, og fortsætter til kl. 17 om aftenen. Og det er hver dag.

“Jeg går ikke og tænker på det. I øjeblikket arbejder vi 100 timer om ugen, men det er kun her i maj måned”, beroliger han.

Af samme grund er netop maj måned stram, når byrådsarbejdet også skal passes.

“Men jeg har den holdning, at når man har sagt ja til noget, så skal man også passe det. Jeg har kun måttet blive væk fra to udvalgsmøder i løbet af de 3,5 år, jeg har været med. Det er interessen, der driver det for mig, og jeg får nogle helt andre impulser i det politiske arbejde, end når jeg går her mellem agurkeplanterne”, siger han.

Gartneriet blev grundlagt for fire generationer siden af Christian Nielsen. På vognen sidder hans far og farbror, mens hans farfar holder tømmerne. Billedet er taget i 1944.

Deltag i debatten
Del.