Smæk for skillingen ved EM i karate

0

Intense infights, afløst af forrygende flyvespark. Et virvar af lys, lyd og spraglede træningsdragter – oftest båret af ivrigt gestikulerende østeuropæiske trænere: Europamesterskabet i karate var i weekenden før påske kommet til Roskilde.

Intense infights, afløst af forrygende flyvespark. Et virvar af lys, lyd og spraglede træningsdragter – oftest båret af ivrigt gestikulerende østeuropæiske trænere: Europamesterskabet i karate var i weekenden før påske kommet til Roskilde.

Søvnig, solbeskinnet søndag. Udenfor altså! Inde i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena åbenbarede der sig nemlig en helt anderledes og vildt fascinerende sportsverden – fuld af traditionsrige japanske ritualer og drabelige nævekampe. Hal D var nemlig til lejligheden omdannet til en både stilfuld og stemningsfuld arena, hvor selve kampmadrassen var smukt belyst og placeret i midten af hallen – med fuldt udsyn for alle de mange tilskuere og officials.

Fuld fart frem
En karatekamp varer kun tre minutter. Men der er til gengæld tale om 180 sekunders intens fight. De hvidklædte atletiske karatekæmpere overdynger simpelthen hinanden med kaskader af velanbragte slag mod kroppen, kombineret med flyvespark mod modstanderens ben eller hoved. Og så gælder det groft sagt om at slå luften – og dermed kampgejsten – ud af sin modstander. Der var nemlig tale om den form for karate, som tillader fuld kontakt modstanderne imellem: knock-down karate.

Faktisk så mange af slagene egentlig ganske harmløse ud. Men pludselig – som ud af det blå – væltede den ene af kombattanterne som en gammel, faldefærdig træstamme. Ramt af et benhårdt slag. Og flere af deltagerne ved dette europamesterskab blev faktisk båret ud med brækkede kraveben eller lignende.
Karate er voldsom og samtidig fornemmer man alligevel, at modstanderne har respekt for og passer på hinanden. For æresbegreberne spiller en stor rolle i denne sport. Desuden forstår det karatekyndige publikum virkelig at værdsætte en hård, men fair kamp. Så der blev råbt, og der blev hujet og sunget under de mest nervepirrende og jævnbyrdige kampe.

Som OL
Den pompøse åbningsceremoni var et kapitel for sig. Først en indmarch meget lig den, vi bl.a. kender fra OL akkompagneret af fuld musik og af et talstærkt og medlevende publikums taktfaste klapsalver. I alt stod i omegnen af 150 kæmpere linet op – klar til kamp i de forskellige vægtklasser. Og desuden var der var vel næsten halvt så mange sortklædte og stilige dommere/officials, der også skulle hilse på og hyldes af publikum.

De fleste af de mange dommere havde et vesterlandsk udseende, men alligevel afleverede de alle deres domme på japansk, for der er jo tale om en ædel, japansk kampsport, hvor alle traditioner flot holdes i hævd. Og nok var mesterskabsstævnet forbeholdt kæmpere fra Europa, men der var alligevel rigtig mange stolte japanske karate honoratiores blandt officialkorpset.

Som mere lokal kunne man til gengæld være stolt over, at Roskilde Karate Klub havde de ressourcer og kompetencer, der skulle til for at gennemføre et så og stort omfattende arrangement. Samlet set var der nemlig omkring 330 deltagere fra 35 europæiske lande fordelt på alle klasser og aldre samt cirka 175 ledere og dommere. Også Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena bestod opgaven med glans – og dannede en flot ramme om et fantastisk sportsstævne.

Lokale kæmpere
Roskilde Karateklub havde også flere kæmpere i aktion ved stævnet, uden at det dog blev til medaljer.
Victoria Schumacher mødte i sin første kamp en modstander fra Ukraine. Opgøret begyndte ganske jævnbyrdigt, men i sidste halvdel lagde Victoria et større og større pres på sin modstander og dominerede kampen derefter. Særligt Victorias lange og tunge spark mod maven, var udslagsgivende da Victoria vandt kampen på kampoverlegenhed.

I sin næste kamp, skulle Victoria møde en af klasses mest rutinerede deltagere, en stærk kæmper fra Ungarn. Her lagde roskildenseren godt og uimponeret ud, men ungareren viste sig dog til slut at være en for stor mundfuld, og Victoria tabte kampen. Den ungarske kæmper endte med at blive Europamester i klassen. .

På herresiden var Roskilde Karateklub repræsenteret ved Mathias Lerche Hansen, som stillede op i Kata, hvor han mødte en særdeles dygtig deltager fra Ukraine. Selv om Mathias gav alt hvad han havde og leverede en særdeles god præsentation, løb ukraineren med sejren. Han blev sidenhen europamester i sin klasse.

Deltag i debatten
Del.