Sæsonopstart – med god snak og trist nederlag

0

”Fodbold er ikke for de stumme” – sagde den rapkæftede og forholdsvis lokale 80’er fodboldprofil Søren Lerby vist engang. Og jo. Der bliver snakket rigtig meget i nationalsporten. Både på og udenfor banen.

Fredag eftermiddag havde FC Roskilde inviteret klubbens fans m.m. til den glimrende kombination af fredagsbar og sæsonopstartsmøde. Altså til en bred og hyggelig snak om fodbold i FC Roskilde, der her i 2018 er blevet en fuldtidsbeskæftigelse for såvel spillerne som staben bag dem.

Først fortalte direktør Claus Grønborg om planerne for det nye stadion, hvorefter sportschef Anders Theil berettede om klubbens sportslige udvikling i de seneste godt ti år: Om den professionalisering som – nu desværre afdøde – Carsten Wichmann havde igangsat i sin egenskab af klubformand og visionær fodboldelsker.

Forbigået
Herefter blev mikrofonen givet videre til cheftræner Rasmus Monnerup der – som det sig hør og bør – så fortrøstningsfuldt frem mod anden halvdel af sæsonen 2017/18. Her hæftede han sig blandt andet ved, at spillertruppen nu var trimmet og ”kun” bestod af 16-17 spillere, der til gengæld alle havde kvaliteter til at begå sig i 1. division. Og endda en række højere.

Som Monnerup formulerede det, havde de seneste sæsoners store og brede FCR-trup også givet anledning til frustrationer blandt de mange kompetente og ambitiøse spillere, der i sagens natur nødvendigvis måtte se sig forbigået til førsteholdet. Der kan jo kun være 11 FCR-spillere på banen ad gangen. Ærgerligt nok!

Ny aggressiv spillestil
Cheftræneren havde også benyttet vinterpausen til at indøve en ny og mere aggressiv og direkte spillestil. Holdet er gået fra en 4-3-3 til en 3-4-3 – hvor midtbanen og presspillet således er blevet styrket med en ekstra mand. Hvilket samtidig gerne skulle udmønte sig i flere målchancer, med flere FCR-spillere i modstandernes straffesparksfelt. Helt i tråd med Monnerups vigtigste krav til sit hold – som lyder:

1) Vi skal spille offensivt og aggressivt
2) Vi skal være målsøgende og direkte i vores spil
3) Spillestilen skal være tydelig – fordi dette giver spillerne tryghed
4) Vi skal være ydmyge – kombineret med en positiv arrogance
5) Vi skal bestemme på banen

Denne håndfuld retningslinjer skulle kunne sikre FCR point nok til at slutte sæsonen i top 5 – og måske endda endnu højere, hvis alt flasker sig som FCR gerne vil have det.

Et mere professionelt setup
FCR er fortløbende og over de seneste sæsoner gradvist blevet yderligere professionaliseret – og spillerne i førsteholdstruppen kan nu i højere grad end tidligere hellige sig fodbolden – eller i hvert fald give den førsteprioritet.

Det betyder blandt meget andet, at FCR nu træner kl. 10 om formiddagen frem for kl. 16 om eftermiddagen. Og ifølge cheftræneren er det helt tydeligt, at spillerne dermed bliver endnu mere tændte og motiverede til at give den en ekstra spand kul til træningen.

Ikke ord, men handling
En anden sandhed er så, at fodboldkampe ikke vindes ved snak alene. Men FC Roskildes fodboldfrontfigurer forsøgte da heller ikke at snakke sig fra det faktum, at denne halvsæsons to åbningskampe får en helt afgørende betydning for den resterede del af det lokale fodboldforår. Om en lille uges tid ved vi, om oprykningsdrømmen fortsat lever eller er skudt sønder og sammen af en rund læderkugle. Sidstnævnte scenarie er desværre mest realistisk.

Søndag tabte FCR nemlig åbningskampen på udebane mod Vendsyssel. På to sene scoringer satte hjemmeholdet FCR skakmat med 2-0. Et hurtigt kik på tabellen viser nu, at der er 10 point op til en playoff kamp om en plads i Superligaen. FCR må derfor nok belave sig på endnu en sæson i den næstbedste hjemlige fodboldrække. Men fremtidsperspektiverne ser faktisk ganske lovende ud. PS. Nu på søndag tager vi imod divisionsduksene fra Vejle – om vejrguderne vil.

Deltag i debatten
Del.