Roskildes fodboldkommentator: Første kamp afgør Danmarks VM-skæbne

0

Christian Eriksens præstation bliver udslagsgivende, og så vil lørdagens åbningsopgør mod Peru give svaret på, om Danmark går videre til ottendedelsfinalerne, vurderer kommentar og tv-vært Zak Egholm.

Det var dengang det danske landshold iklædte sig bolsjestribede trøjer, før de løb banen, og hvor stjernerne hed Laudrup, Lerby, Arnesen og Olsen. Året var 1986 og dynamitholdet, som den danske presse havde døbt de danske fodboldherrer, imponerede såvel hjemlandet som hele verden under VM-slutrunden i Mexico med smukt spil og et bemærkelsesværdigt sammenhold.

Hjemme i Danmark sad en dansk dreng på lige knap ni år hos sine bedsteforældre og fulgte, som så mange andre jævnaldrende, engageret med i nationalheltenes anstrengelser, som de udfoldede sig på tv-skærmen.

”Jeg sad helt bælgøjet på grund af søvnmangel og råbte og skreg foran fjernsynet. På grund af tidsforskellen blev kampene sendt på nogle helt vanvittige tidspunkter i Danmark, men det var lige meget, for jeg fik nogle minder for livet. Og sommeren 1986 betød samtidig, at min passion for fodbold og for at dække fodbold gik fra en impuls til for alvor at bundfælle sig. Det er den følelse, den magi, jeg under en hel generation af børn og unge mennesker at opleve under VM i Rusland”, fortæller den roskildensiske sportsjournalist, fodboldkommentator og tv-vært Zak Egholm, der gjorde sin egen drøm til virkelighed og i dag formidler fodbold på Kanal 5, 6’eren, Canal 9 og Eurosport. 

”Gode muligheder”
Dengang for 32 år blev eufori forvandlet til slet skuffelse, da Olsen Banden indkasserede et bittert 5-1 nederlag i ottendedelsfinalen mod Spanien.

Nu er spørgsmålet så, om de rødhvide aktører anno 2018 kan gøre 80’er-holdet kunsten efter og gå videre fra gruppespillet ved et verdensmesterskab i fodbold, når VM i Rusland om få dage sparkes i gang.

Første skridt skal tages på lørdag den 16. juni mod Peru, og ifølge Zak Egholm står det danske mandskab med gode kort på hånden i turneringens gruppe C, der også tæller Australien og mesterskabskandidaten Frankrig.

”Hvis ikke vi tager 2. pladsen i gruppen, vil jeg være skuffet, for der ligger nogle rigtig gode muligheder i den her slutrunde, og formår vi at forvalte dem, kan det blive rigtig sjovt”, siger Zak Egholm, der peger på netop åbningskampen som nøglen til andenpladsen og dermed videre avancement til knockoutfasen.

”Beskeden til alle roskildensere må lyde; ryd kalenderen lørdag den 16, for det er første kamp, hvor det (Danmarks skæbne red.) bliver afgjort set gennem realismens optik. Vi skal levere og slå Peru, for så åbner hele turneringen sig for os. Jeg er sikker på vi slår Australien, der er det klart dårligste hold i gruppen”, mener Zak Egholm, der gennem dækningen af landsholdets VM-kvalifikationskampe på Kanal 5 har opbygget et solidt kendskab til de danske spillere. 

Eriksen skal levere magien
Den helt afgørende hovedrolle, og samtidig spilleren, der skal præstere, hvis det danske spil skal omsættes til sejre på de russiske grønsvære, tildeler Zak Egholm måske ikke så overraskende Danmarks eneste reelle verdensstjerne og nu også nybagt far.

”Hvis Christian Eriksen spiller et stort VM, kan det blive en magisk dansk slutrunde. Han er er den eneste i truppen, der er uerstattelig, for alt vores spil fremad banen er bygget op omkring ham. Men han har også værktøjerne og ikke mindst formen til at forløse forventningerne”, forklarer den 40-årige kommentator, der personligt har udsigt til at nyde VM fra sofaen i Roskilde med sin kone og tre børe, eftersom DR og TV2 som bekendt har sikret sig tv-rettighederne til VM.

En af de spillere, der ved landstræner Hareides udtagelse af sin 23-mands store VM-trup forrige søndag trak overskrifter for sin manglende tilstedeværelse under det kommende VM, er Nicklas Bendtner, der på grund af en drilsk lyskenskade blev sorteret fra. 

Bjelland vigtigere end Bendtner
Zak Egholm mener dog ikke, at savnet af den erfarne angriber står mål med det tomrum der efterlades af midterforsvaren Andreas Bjelland, der under store protester fra spilleren selv, ligeledes måtte se sig forbigået efter en negativ melding fra landsholdets sundhedsstab.

”Andreas Bjelland har været en nøglefigur i forsvaret, så det er en streg i regningen at han ikke er med, og efter min mening et langt større sportsligt slag, sammenlignet med, at Bendtner blev siet fra”, siger Zak Egholm, der dog trøster sig med afløseren, Chelsea’s Andreas Christensen.

”Han er en yngre kraft, men en rigtig dygtig spiller fra Premier League, så ham er jeg tryg ved”, fortsætter han. En anden dansker, der har sin daglige boldomgang i udlandet er midtbanedynamoen  Lasse Schöne, der gennem flere år har spillet en central rolle hos Ajax i Holland. Med sin fortid i Himmelev Veddelev Boldklub er den 32-årige spiller samtidig det tætteste Roskilde kommer på sin helt egen VM-helt. Desværre må Zak Egholm mane til lokalpatriotisk besindighed forud for turneringsstart.   

”Jeg tror ikke han får en bærende rolle, for han indgår ikke i plan A, men når det er sagt, så er han enormt vellidt af landstræneren. Åge Hareide har fået et godt indtryk af Schöne, fordi han er ambitiøs og ærgerrig, men samtidig har affundet sig med sin rolle, selvom han har fået for få landskampe i forhold til, hvor dygtig han er”, lyder det.

Deltag i debatten
Del.