Integrationsbolden på vej i mål

0

Foreningen Styrke har indgået samarbejde med Roskilde Pigefodbold, der skal være
næste skridt mod integration for Æblehavens piger.

Af Kamma Ring Buttenschøn & Josephine Marcher

Foran Æblehavens og Rønnebærparkens boligblokke spiller piger med anden etnisk baggrund fodbold hver mandag. Træningen er fløjtet i gang af Foreningen Styrke. Fløjten for et samarbejde mellem Foreningen Styrke og Roskilde Pigefodbold lød i maj – et samarbejde hvor Æblehavens piger støt skal springe ind det danske foreningsliv. Grundet Ramadanen og sommerferien blev samarbejdet skubbet til nu, hvor partnerskabet ifølge Jakobs Havsager fra Roskilde Pigefodbolds sportslige ledelse skal tage sine første, spæde skridt.

“I første omgang skal vi have nogle af vores unge trænere ud at gæstetræne hos dem, og nogle af deres piger skal ud og gæstetræne hos os. Endvidere er der arrangeret en indbyrdes træningskamp”, siger han.

Smutvej til foreningslivet

Initiativet er taget af Margit og Pernille Olsen, projektlederne bag Projekt Styrke, der efter samarbejdsaftalen omdøbes Foreningen Styrke. Aftalen skal skabe et springbræt for foreningens piger.

“Mange af pigerne har aldrig prøvet at spille fodbold før og har ikke kendskab til foreningslivet. Så intentionen er, at pigerne stille og roligt skal blive guidet ud i foreningslivet, når pigerne er klar til det”, lyder det fra Margit Olsen.

Projektlederne har hentet pigerne fra lejlighederne og ud på fodboldbanerne, hvor de ud over indersidespark og driblinger, trænes i normer som findes i det danske foreningsliv. Ifølge Margit Olsen har pigerne mange udfordringer, som Foreningen Styrke tager hensyn til. Alt fra transportudgifter, at møde op til træning, samt badeforhold og mandlige trænere kan spænde ben for pigerne.

Integrationsbold?

Dette samarbejde tager til genmæle over for kritik, som en borger tidligere har formuleret på foreningens Facebookside. Der sættes spørgsmålstegn ved, om Foreningen Styrke skaber integration, når pigerne kun spiller med ligesindede fra boligblokken – hvorfor spiller pigerne ikke fodbold i en etableret fodboldklub som andre Roskilde-piger? Preben Astrup, konsulent i Dansk Idrætsforbund, deler principielt samme synspunkt.

“Der er en verden til forskel på, om man spiller fodbold i Brønshøj Boldklub, en etableret fodboldklub, med rigtige trænere, hvor man spiller mod rigtige fodboldhold og får rigtige medaljer, til forskel fra at rende rundt ovre i Fælleden”, siger han.

Alligevel udtrykker Margit Olsen bekymring for, om Roskilde Pigefodbold vil fokusere på deres pigers udfordringer og møde dem, der hvor de er. Integrationsbolden på vej i mål Denne udfordring kender Martin Gregersen, Ph.d.-studerende ved Århus Universitet og forfatter til rapporter om integrationsstrategier inden for fodbold.

Hans forskning viser, at langt de færreste etablerede fodboldklubber har en eksplicit integrationsstrategi. Roskilde Pigefodbold har heller ingen strategi med særlige hensyn til piger som Projekt Styrkes.

“Det har ikke været aktuelt før, men det bliver det nu i sig selv, hvor vi starter dette samarbejde op”, siger han. Samarbejdet gik i gang i september.

Deltag i debatten
Del.