Ventetid på køreprøver bremser beskæftigelsesindsats

0

Joy Mogensen går sammen med sin borgmesterkollega Henrik Ziegler i Høje-Taastrup i et forsøg på at få justitsminister Søren Pape Poulsen til at nedbringe ventetiden på køreprøver.

I Roskilde og Høje-Taastrup Kommune er projekter om uddannelse af ledige borgere til chauffører stødt på unødige barrierer, selvom manglen på arbejdskraft i transportbranchen er stigende. Problemerne skyldes ventetid i færdselspolitiet og manglende mulighed for at forhåndsreservere prøver. De to kommuner har nu bedt justitsministeren gå ind i sagen.

I Roskilde drejer projektet sig om uddannelse af flygtninge og i Høje-Taastrup ledige kontanthjælpsmodtagere. I begge kommuner har ventetiden også konsekvenser for kommunernes udgifter, eftersom borgerne er på overførselsindkomster længere tid end nødvendigt.

“Roskilde Kommune skal integrere mange nye flygtninge på det danske arbejdsmarked, så det haster med at få løst problemet. Vores nye borgere skal kunne forsørge sig selv hurtigst muligt, og samtidig har vi en transportbranche med stigende rekrutteringsproblemer”, siger Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen.

Uforløst potentiale

Høje-Taastrup og Roskilde Kommune samarbejder med vikarbureauet Flyers ApS, som ejes af transportfirmaet Viggo Pedersen Eftf. De vognmænd, der er med i projektet, mangler arbejdskraften så meget, at de er parate til at ansætte flygtningene, så snart de får lastvognskørekort.

“Den manglende adgang til køreprøver er blevet et problem i forhold til erhvervs- og beskæftigelsesudviklingen: Vi har et godt samarbejde med Flyers om at uddanne ledige til chauffører, men når de ikke kan komme til køreprøve, kan de ikke komme i job. Og det hæmmer så vækstmulighederne i transportbranchen og andre erhvervsgrene, der står og mangler chauffører”, siger Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler.

I Roskilde har projektet potentiale til at uddanne og afsætte flere end hundrede chauffører de kommende år. Aktuelt har kommunen brug for at forhåndsreservere cirka 200 prøver (teoriprøver, køreprøver, lastvognskørekort samt omprøver) til det første hold af 40 kursister.

Deltag i debatten
Del.