Valgløfte kan blive indfriet inden weekenden: Flertal vil lukke hul på tre millioner i specialundervisningen

0

Forud for denne uges seminar i Økonomiudvalget erklærer partierne bag 2018-budgettet sig parate til at finde det syvcifrede beløb, der ved en fejl blev frataget folkeskolens svageste elever på grund af manglende prisfremskrivninger.

Når medlemmerne af Økonomiudvalget vender hjem fra torsdag-fredags januarseminar på Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje, vil de formentlig have gode nyheder med hjem til Roskildes folkeskoler. Kort før det politiske topmøde, tegner der sig nu et solidt flertal i forligskredsen bag 2018-budgettet (S, V, K, R og SF) for at lukke det hul på tre millioner kroner på specialundervisningsområdet, der opstod i forbindelse efterårets kommunale finanslov som en konsekvens af manglende prisfremskrivninger. De fem partier lægger dermed op til at indfri det valgløfte, de aflagde i Paperboy den 17. oktober 2017 .

“Jeg vil gerne lægge mig i selen, så vi finder de penge eller så mange som muligt. Nu afventer jeg med spænding forvaltningens oplæg, og så er det vigtigt for mig at understrege, at vi skal være enige i forligskredsen”, siger Joy Mogensen, der afviser, at hun vil bruge Socialdemokratiets nu absolutte flertal i Roskilde Byråd til at gennemtvinge en økonomisk indsprøjtning til specialområdet.

Et område der meget vel kan komme under yderlige pres efter sommerferien, hvor antallet af elever i 0.klasse, ifølge Roskilde Kommune, vil stige med fem procent.

Et andet område skal betale

Borgmesteren understreger dog, at man er nødt til at se på samtlige områder, der blev ramt af manglende prisfremskrivninger og dermed bidrog til den samlede besparelse på 22,5 millioner kroner i 2018-budgettet. Det gælder blandt andet handicapområdet, der også led utilsigtet overlast i forbindelse med efterårets økonomiske forlig.

“Vi vil rigtig gerne finde pengene, så vi kan lette presset på specialundervisningen, det sagde jeg i efteråret, og det mener jeg stadig. Men kommunen har ikke et pengetræ, så vi skal finde et andet område at tage pengene fra, og det er det, vi skal diskutere i forbindelse med seminaret”, lyder det fra borgmesteren, der afviser at udtale sig om mulige finansieringsforslag forud for forhandlingerne.

V: Konsensus inden valget

Lederen af byrådets næststørste parti erklærer sig enig i, at de tre millioner kroner skal findes.

“Man sparede penge ved at inkludere flere i Folkeskolen, og derfor kan det heller ikke være rigtigt, at vi skal spare to gange det samme sted. Det vil vi fra Venstres side ikke være med til, og jeg har da også noteret mig, at der var konsensus om at friholde området inden valget”, siger Venstres medlem af Økonomiudvalget Bent Jørgensen, der direkte adspurgt nævner kulturområdet og den kommunale administration som eventuelle kandidater til at betale prisen for fredningen af specialundervisningen, der i 2017-budgettet måtte stå model til en tilsvarende utilsigtet besparelse på 2,2 millioner kroner.

I tråd med borgmesteren stiller Bent Jørgensen sig til gengæld kritisk overfor at trække på den kommunale kassebeholdning for at få regnestykket til at gå op.

“Det kan man sagtens forestille sig, kan blive bragt i spil i forbindelse med forhandlingerne, men så kommer likviditeten endnu mere under pres, og vi kører i forvejen med et for stort driftsbudget”, lyder det.

Kassebeholdning kan blive bragt i spil

De Radikales Jeppe Trolle kaldte op til valget sagen for “en pinlig fejl, som skal rettes op” og sagde i den forbindelse, at et kassetræk, “om nødvendigt”, kunne komme på tale. Den tilgang fastholder økonomiudvalgsmedlemmet på tærsklen til forhandlingerne i Tisvildeleje.

“Det mener jeg stadig. Om jeg kan få det kan få det igennem, ved jeg ikke, men det er min indgangsvinkel”, siger han.

Det var SF’s nye byrådsmedlem Tina Boel, der godt en måned før kommunalvalget fremtvang løftet fra budgetpartiernes spidskandidater i Paperboy-temaet “Politikeren spørger – politikerne svarer”. Spørgeren selv er da også indstillet på at stemme for en friholdelse af specialområdet.

“Jeg tænker, at de (specialområdet red.) skal have de penge, de har krav på, og det var også derfor, jeg spurgte i Paperboy. Selv har jeg ikke ændret synspunkt”, siger SF’eren, der ved siden af sin plads i Økonomiudvalget også er næstformand i Skole- og Børneudvalget.

Lindskov: Skal ikke bevidstløst bruge tre millioner

Lars Lindskov (K) gentager ligeledes udmeldingen fra før kommunalvalget om, at han i udgangspunktet er villig til at finde pengene til specialområdet.

“Hvis der er begået tekniske fejl, så må vi se på området igen og eventuelt tilrette budgettet”, siger De Konservatives medlem af Økonomiudvalget, der dog understreger, at hans holdning til spørgsmålet vil tage direkte afsæt i forvaltningens forhandlingsoplæg:

“Jeg hører til typen, der mener det samme før og efter valgkampen, hvis det fortsat er det rigtige at gøre. Nu er der gået nogle måneder, og hvis der i mellemtiden er fundet en smartere måde at gøre tingene på, så skal vi ikke bevidstløst bruge tre millioner kroner”, lyder det.

 

Deltag i debatten
Del.