Traditionsrigt Roskildeværtshus genåbner

1

De tre herrer, der sidder i solen på bænken i Klosterkælderens gårdhave har altid slået deres folder i Roskilde og ikke mindst på byens beværtninger, hvor de har mødt deres venner, koner og kærester, ligesom de gennem årene har oparbejdet en solid viden om øl. Nu genåbner de i fællesskab et værthus ved Hestetorvet, som i 80erne og 90erne var særdeles toneangivende i nattelivet.
”Der er to grunde til, at jeg har valgt at købe stedet. Den ene er, at efter Bjergtrolden lukkede sidste år, har der manglet et sted for folk, som går op i øl, og så er markedet for specialøl i øjeblikket voksende inden for alle aldersgrupper”, fortæller Klaus Nielsen, ny ejer af Klosterkælderen.

Det nye indehaver har siddet på kontor de sidste 25 år, men da han rundede de 50, syntes han, at der skulle ske noget nyt, og så hev han fat i sine to venner Peter Sapsworth og Kjeld Hedengran. Trekløveret har mange gode minder fra stedet med de store kampesten, hvor Roskildes natteliv foldede sig særdeles livligt ud, og hvor klientellet ind i mellem syntes en smule broget.
”I 1980erne var Klosterkælderen helt klart et in-sted i byen, hvor der ofte var stuvende fuldt både i kælderen og i gården. Rockerne sad oppe på Den lille Café, der hvor Skänk ligger i dag, men hvis de så kom herned kunne indehaveren, Torsten, finde på at tage deres øl fra dem, hvis de drak af flasken. For man skulle drikke af glas, og det var han ikke bange for at fortælle dem”, mindes Kjeld Hedengran, der sammen med Peter Sapsworth skal bestyre Klosterkælderen når den genåbner den 29. august.

Netop Peter Sapsworth udgør krumtappen i den massive vidensbank, som de tre kammerater i fællesskab besidder om øl og spiritus. Man må nemlig gerne nørde med drikkevarerne i Klosterkælderen.
”Vi håber at folk vil stå og snakke med os om øl, ligesom det var på Bjergtrolden. Der er mange ølentusiaster i Roskilde, som går vildt meget op i øl, men også at der er noget nyt at smage hele tiden. Derfor er vi meget stolte af det store udvalg på mellem 70 og 100 specialøl, som vi kan præsentere for gæsterne”, siger Peter Sapsworth.

Når værtshuset åbner på lørdag, vil der bag baren være 15 fadølshaner, 10 dedikeret til specialøl, men Klosterkælderen bliver ikke kun et sted for feinschmeckere, fortæller de tre venner.
”Alle er velkomne, også de unge på 18 år, så længe de opfører sig ordentligt. Vi er et sted for de roskildensere, der godt kan lide god øl og spiritus”, siger Kjeld Hedengran.

Åbningsfesten byder på flere lokale orkestre, som skal spille, mens det første skum lægger sig på toppen af ølglassene. Men ud over de mange smagsoplevelser er der faktisk noget nyt under solen i den gamle kælder.
”Det bliver det første værtshus i Roskilde, hvor der ikke må ryges nogen steder indenfor. Det har vi valgt, fordi vi gerne vil følge med tidsånden. Der er mange flere, som føler sig generede af tobaksrøg, i modsætning til da vi selv som unge slog vores folder i Klosterkælderen, så her tror jeg, at vi rammer et nyt segment, og så er rygerne selvfølgelig velkomne til at gå ud i gården og tage en smøg”, siger Klaus Nielsen.

Deltag i debatten
Del.