Rufus kommer til Roskilde

0

Med Barack Obamas afgang var det også slut for den mest populære amerikanske ambassadør i Danmark nogensinde. Men snart er Rufus Gifford tilbage i Roskilde for at fortælle om sig selv og den fremtid han ser for verden.

“Officielt tager du derhen, hvor præsidenten siger, du skal hen”, siger den forhenværende ambassadør på en telefonforbindelse under en foredragsrække i Danmark i september.

Rufus Gifford havde arbejdet syv år for Barack Obama, herunder som finansdirektør under præsidentvalgskampagnen i 2012, da denne blev valgt som den første farvede præsident i USA nogensinde. Og belønningen for den mangeårige indsats blev som bekendt en ambassadørpost, som kom til at strække sig fra den 13. september 2013 til den 20. januar 2017.

Danmark på bordet

Imidlertid havde Rufus Gifford nogle krav til sit kommende værtsland.

“Jeg taler ikke andre sprog, så det var afgørende, at engelsk var let for alle – og de lande er der ikke mange af. Samtidig er Danmark det eneste land i verden, der er med i både EU, Nato og Arktisk Råd. Det var virkelig interessant for mig, for Danmark er altid på bordet, når der er internationale problemer, der skal løses”, siger han.

I kontakt

Således gik drømmen i opfyldelse for den nu 44-årige Rufus Gifford for hvem, det var afgørende, at han kunne tale med de lokale.

Rufus Gifford som danskerne kom til at kende ham – i nærkontakt med folk omkring ham.

“Det virkede som et virkelig godt match. Jeg er meget interesseret i kommunikation, og det var afgørende for mig at komme i kontakt med mennesker”, siger den tidligere ambassadør, som også fik lejlighed til at være på Roskilde Festival i både 2015 og 2016.

Mangler Domkirken

Rufus Gifford har venner i Roskilde, og har flere gange været forbi som turist. Imidlertid har han stadig en oplagt lokal attraktion til gode.

“Det er jo ofte sådan, at når du lever tæt på vigtige turistattraktioner, så er du tilbøjelig til at overse dem. Jeg har været på Vikingeskibsmuseet, men jeg må indrømme, at jeg har Domkirken til gode”, erkender Rufus Gifford, som håber, at han kan få kirken i kalenderen under sit kommende Roskildebesøg.

Trump og folket

Torsdag den 26. oktober gæster den populære eks-ambassadør nemlig Roskilde for at holde foredrag i Kongrescentret ud fra titlen ’I was the Ambassador’. Udover sine refleksioner over mødet med danskerne vil han dele sin skepsis over USA’s nuværende præsident.

“Der er en stor bekymring om Donald Trump, som jeg deler – og jeg bruger ikke et sekund på at forsvare ham. Men jeg vil forsøge at give folk en opfattelse af, hvad der sker i staterne. Vi får så mange negative historier i hovedet gennem medierne – men systemet og det amerikanske folk reagerer effektivt imod hans ledelse”, vurderer Rufus Gifford, der selv har politiske ambitioner i hjemlandet, nærmere bestemt i fødestaten Missouri.

Ind i politik

“Jeg skal til at opbygge et hold, og så satser jeg på et godt valg ved midtvejsvalgene næste år. Det er en intens proces. Jeg har lavet mange fede ting, men mit navn har aldrig stået på en stemmeseddel”, siger den tidligere ambassadør, som vil tage erfaringer fra Danmark med sig i valgkampen.

Den danske erfaring

“Da jeg kom til Danmark i 2013 repræsenterede jeg det største og mindst attraktive bureaukrati i verden – og jeg prøvede at humanisere det. Ingen vidste, hvem jeg var, men det lykkedes mig at komme i kontakt med så mange mennesker. Det vil jeg tage det med mig i det politiske arbejde, der ligger forude. Der er et stort gab mellem det politiske niveau og almindelige mennesker – og det reducerer man kun ved at tage ud for at møde vælgerne”, siger Rufus Gifford.

Tillid og fællesskab

Med sig tilbage til moderlandet tager den tidligere ambassadør også vigtig inspiration fra det danske politiske system karakteriseret ved konsensus og brede forlig. Og idéer fra den danske velfærdsstat bliver også en del af Rufus Giffords tankegods, når han som demokrat går efter politisk indflydelse.

“Danskerne forstår værdien af tillid og fællesskab. I USA er det til hver en tid individet over fællesskabet – men vi bliver nødt til at lægge vægt på, at amerikanere skal tage sig af hinanden”, siger han.

Deltag i debatten
Del.