Rapport: Roskilde bør satse på mindre vindmøller

0

15 eksisterende vindmøller i kommunen er ved at være udtjente, og i år ventes byrådet derfor at fastsætte kursen for en ny kommunal vindstrategi.

Roskilde Kommunes fremtidige vindstrategi bør tage afsæt i mindre vindmøller – de såkaldte 100 meter møller, der kan placeres i landzoner eller tæt ved motorvejen og anden infrastruktur.

Sådan lyder anbefalingen i rapporten Vind i Roskilde (ViRos) – anbefalinger til en vind energi strategi for Roskilde Kommune, som DTU Vindenergi har udarbejdet for Klima- og Miljøudvalget.
I Roskilde Kommune er der i dag 15 mindre vindmøller, som producerer hvad der svarer til årsforbruget for omkring 8000-10.000 borgere.

Men sådan bliver det ikke ved med at være. I 2025 vil vindmøller i kommunen producere 6-7 gange mindre strøm, fordi mange af møllerne ikke vil få tilskud og vil kræve mere eftersyn og vedligehold, når de bliver ældre end deres levetid på 20 år. Derfor bliver de fleste nedlagt.

Det er på den baggrund af Klima- Miljøudvalget har bestilt ViRos-rapporten, der skal danne afsæt for beslutninger om vindenergi i kommunen i forbindelse med en ny klima- og energiplan, der skal formuleres af politikerne i løbet af 2018.

”Roskilde Kommune har forpligtet sig til at reducere CO2 udledningen fra kommunen med 35 % inden 2020 i forhold til udledningen i 2008. Vi har dog udfordringer med at få plads til store vindmøller, så vi går nye veje, hvor vi understøtter lokale initiativer som ViRos. Det handler både om at sikre, at de lokale bakker op om en vindmølle i deres lokalområde, men også om at vise at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at etablere vindmøller i nærområdet”, siger borgmester Joy Mogensen og forsætter:

”Fremgangsmåden med lokalt initiativ og lokal forankring kan forhåbentlig være en skabelon for andre kommuner, der ønsker mere vedvarende energi, så resultatet på tværs af de kommunale grænser bliver endnu flere nye landmøller i Danmark”, slutter Joy Mogensen.

Planen er nu, at en gruppe borgere skal komme med konkrete forslag til, hvor der kan etableres vindmøller i Roskilde.

”For så vidt angår ViRos rapporten, er der blevet etableret en borgergruppe, som mødes første gang om en måneds tid for at arbejde videre med at undersøge konkrete vindprojekter, og jeg er spændt på, hvad resultatet af det arbejde bliver. En ting er dog sikkert – måden at arbejde med vindprojekter på er et resultat i sig selv, som vi kan bygge videre på”, udtaler Karim Friis Arfaoui (S), formand for Klima- og Miljøudvalget.

Deltag i debatten
Del.