Miljøekspert: Det grønne p-hus er ikke grønt

0

Roskildes kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads blev lanceret som grønt og visionært af borgmester Joy Mogensen, men miljøekspert er ikke imponeret.

Af Ida Marie Lomholt Wismann og Malene Jensen

“Grønt og visionært”. Det var med dette ordvalg, borgmester Joy Mogensen (S) i begyndelsen af 2017 beskrev det nye parkeringshus, der lige nu bygges på Sortebrødre Plads. Men denne betegnelse køber Jesper Holm, der er lektor i miljø, klimapolitik og transport på Roskilde Universitet, ikke. Tværtimod ser han hverken det nye p-hus som grønt eller bæredygtigt.

“Der er grønne tiltag, men der er uden tvivl tale om camouflage”, siger han.

Grønt er godt
Ifølge Roskilde Kommune skulle parkeringshuset være nytænkning inden for p-huse med stort fokus på funktionalitet og miljø. Det har desuden fået navnet “Roskildes Hængende Haver”, der henviser til parkeringshusets facade, der skal dækkes af planter.

Dokumenterne fra Roskilde Kommunes hjemmeside indeholder udførlige beskrivelser af projektet under overskrifterne ”Minimering af miljøbelastninger”, ”Begrønning” og ”Bæredygtighed”. Ifølge Jesper Holm er disse tiltag fine, men han er stadig meget klar i spyttet.

“Det er glimrende at levendegøre sådan en betonørken, men det er ’framing’ at kalde p-huset grønt”, siger han.

Med framing mener lektoren, at kommunen bevidst bruger ordet ’grønt’ til at give borgerne det indtryk, at p-huset er miljøvenligt.

”Det er en måde at få det til at glide bedre ned hos borgerne, hvis man nu skal være lidt kynisk”, siger Peter Holm.

Pop i den
Også Jan Bjergskov Larsen, der i 2017 stillede op til kommunalvalget for SF og gik til valg på en bilfri zone i Roskilde midtby, er skeptisk overfor den måde, kommunen omtaler parkeringshuset på. Han har også et klart bud på, hvorfor Roskilde Kommune har valgt at fremstille p-huset som grønt.

”Et p-hus kan ikke være grønt, det er her, hvor der går pop i den. Man ved godt, at man har en skidt sag, når man skal tale om et p-hus, og så forsøger man at sige, at det er miljøvenligt, og at det er grønt, men det er det ikke,” lyder kritikken fra Jan Bjergskov Larsen.

Der arbejdes hårdt på at få det nye p-hus færdigt til juni.
Foto: Malene Jensen.

Grønt, men ikke bæredygtigt
Hvad der helt præcist menes med ”det grønne p-hus”, har der også vist sig at være en del forvirring omkring. Birgitte Løkke, der er projektleder på parkeringshuset, kan ikke se, hvordan kommunens dokumenter og borgmesterens udtalelser om p-huset kan skabe en debat om det miljørigtige ved projektet. Hun pointerer i stedet, at kommunen har et helt andet billede af meningen med betegnelsen “det grønne p-hus” og skriver i en mail:

”Det grønne P-hus referer til husets begrønning og ikke bæredygtighed. Huset udmærker sig primært indenfor områderne social og funktionel bæredygtighed, lyd, tryghed, sikkerhed med videre. Det er vigtigt at adskille det grønne fra det bæredygtige”.

Farven grøn
Hvorfor der har været så stort fokus på at beskrive parkeringshuset som miljøvenligt og bæredygtigt både på skrift og i tale, ved formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Karim Friis Arfaoui (S) ikke. Han tilføjer desuden, at det ikke er hans opfattelse, at politikerne har tillagt det miljømæssige stor vægt i processen.

”Det handler ikke om klima og miljø. Det handler ikke om, at vi prøver at bilde borgerne ind, at det her skulle være klimavenligt. Vi reklamerer med, at det er grønt, fordi der er planter hele vejen op af facaden”, siger han.

Deltag i debatten
Del.