Lyspunkt: Færre udsættes for passiv røg

0

Roskildenserne er blevet bedre til at tage hensyn til ikke-rygerne, ligesom færre udviser såkaldt problematisk alkoholadfærd.

I Sundhedsprofilen 2017 er der generelt langt mellem snapsene, hvis man er på udkig efter en sundhedsmæssig fremgang i Roskilde Kommune. To tal stikker dog ud i Region Sjællands storstilede undersøgelse, og de befinder sig begge inden for kategorien rusmidler.

Ifølge Sundhedsprofilen 2017 ryger 14 procent af roskildenserne dagligt, hvilket er et lille fald på et enkelt procentpoint sammenlignet med målingen i 2013, men dog en spinkel fremgang. Mere målbart er det derimod, at markant færre ikke-rygere i dag udsættes for passiv røg mindst en halv time om dagen – fra 7,7 procent i 2013 til 5,4 procent i 2017.

Alkohol er et andet lyspunkt i den nye sundhedsprofil, som fortæller, at der er sket et fald i antallet af borgere i Roskilde Kommune, der viser tegn på såkaldt ’problematisk alkoholadfærd’, hvilke blandt andet vil sige, at man har et ugentligt alkoholforbrug over Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse.

På fire år er denne gruppe således gået fra at omfatte hver fjerde til nu kun at gælde 22 procent af os. Med til historien om den positive udvikling hører dog, at Roskilde trods tilbagegangen alligevel indtager en delt, men kedelig førsteplads i Region Sjælland i disciplinen problematisk alkoholadfærd.

Vi har til gengæld rampelyset helt for os selv, når det handler om rusdrikkeri, dvs. andelen af os, der drikker mere end fem genstande ved samme lejlighed mindst én gang ugen. Det gør mere end hver tiende – 2,2 procent over det regionale gennemsnit.

Deltag i debatten
Del.