Langt fra stammen

0

Vi opsøgte Æblehaven i Roskilde, hvor begejstringen for kommunalvalget statistisk set er begrænset.

Ved kommunalvalget i Roskilde i 2013 valgte bare 43,7 procent af roskildensere med ikke-vestlig baggrund at fatte blyanten i stemmeboksen. Det viser den digre analyse ’Hvem stemte og hvem blev hjemme?’ fra Center for Valg og Partier på Københavns Universitet.

Til sammenligning valgte 77 procent af de etnisk danske roskildensere at gøre det samme. Der er med andre ord en afgrund i den demokratiske deltagelse mellem de blege og de farvede roskildensere – men det er der en forklaring på ifølge medlem af Rådet for Etniske Minoriteter Desalegn Tufa.

Sprogbarrierer
”Der er generelt en lav deltagelse i de demokratiske processer i denne gruppe, og det bunder ofte i sprogbarrierer og uvidenhed. Men dem der forstår dansk udmærket er også mindre engagerede i den demokratiske proces. Mange flygtninge har ikke samme tiltro til demokrati, fordi de har andre erfaringer med politik fra deres oprindelseslande. Og så har den generelle politiske atmosfære i Danmark med stramninger overfor indvandrere også betydning”, vurderer han.

Feltarbejde
Vi ville gerne tale med nogle af hovedpersonerne i denne artikel, og vi opsøgte derfor det område i Roskilde, der angiveligt har den største tæthed af beboere med ikke-vestlig baggrund: Æblehaven.
Det umiddelbare indtryk er, at her er sparet på valgplakaterne. Det er som om, politikerne er bevidste om, hvor de skal fokusere kræfterne – og det ser ikke ud til at være i Æblehaven.

Denne overskyede fredag formiddag er der langt mellem bevægelserne i gadebilledet, bortset fra enkelte ældre, der venter på bussen. Danskere med anden etnisk baggrund møder vi umiddelbart ingen af. Måske er de bare på arbejde lige som os andre? Men så kommer Ahmad Shah gående mod sin bil med sine to store børn.

”Jeg har tænkt mig at stemme – men jeg ved endnu ikke helt på hvem”, siger han.

Deltag i debatten
Del.