Jytte Abildstrøm: “Jeg vil så gerne hjælpe ungdommen i Roskilde”

0

Jytte Abildstrøm lever efter mottoet: “Det kan kun gå fremad.” Nu skal de unge også i gang med at tænke på klima, miljø og bæredygtighed, siger hun.

Af Amie Arense Bah

Hun er mor til Sonja fra Saxogade. Hun er mormor til Hannibal & Jerry, og så er hun Evas flyvende farmor. Jytte Abildstrøm har i årtier spredt glæde til tusindvis af børn i landet. I dag er hun Alternativets “karma-fe” og lever af at sprede budskabet om en mere cirkulær, økologisk og bæredygtig verden.

Solen skinner over Munksøgård i Himmelev ved Roskilde. En gammel, hvid gårdbygning byder velkommen ind til bofællesskabets cykelsmed og en økologisk købmand. I bedste Astrid Lindgren-stil er gårdbygningen omringet af gule, røde og blå træhuse, der er hjem for Munksøgårds beboere. Foran en lille dam står to væddere og et vikingeskib skåret af træ, og nede ad grusvejen bor 83-årige Jytte Abildstrøm.

Jytte Abildstrøm er født i år 1934 i Vanløse og har brugt de fleste af sine voksne år på Frederiksberg. Men for 16 år siden skiftede hun storbylivet ud med en tilværelse i Himmelev, hvor økologien og bæredygtigheden er i centrum. Nu drømmer hun om at videregive sin passion til den nye generation i Roskilde. For i Roskilde Kommune flyder parkerne med skrald, især efter byens unge har malet byen rød over weekenden, mener Jytte Abildstrøm.

“Jeg ville ønske, at jeg var yngre og havde nogle flere kræfter, for jeg vil så gerne hjælpe ungdommen i Roskilde. Jeg ønsker sådan, at denne her artikel munder ud i, at vi opfinder nogle humør-pavilloner, der kan stå i parkerne og sige: Læg lige dit skrald her,” griner hun.

“Jeg tror ikke, at de unge mennesker egentlig ved, hvad konsekvenserne er ved ikke at handle. Hvis de vidste, at de var med til at skabe en smuk fremtid for dem selv og deres børn, så ville de også gøre det,” siger Jytte Abildstrøm bestemt:

“Det er livets beståen, det handler om. Det er den dybeste alvor, når det kommer til stykket.”

Barndommen
Fra barnsben fik Jytte Abildstrøm en særlig tæt tilknytning til naturen og miljøet. Under Anden Verdenskrig blev hun og hendes bror sendt til deres onkels gård ved Stevns.

“Derfor fik jeg allerede som seksårig et forhold til de fire elementer jord, luft, ild og vand,” fortæller hun. Da hun var barn, boede familien i et hus i Vanløse, hvor der ingen varme var. Familien havde dog en brændeovn, hvori faren glædeligt tændte op med ild og tørv, hvis der var til det. Men det behagede ikke den unge dame og undrende over jordens ressourcer, spurgte hun sin far:

“Hvor længe kan man grave tørv op fra jorden? Der er lavet så mange opfindelser, hvor man har tænkt, ‘Juhu, hvor vi kan’. Men i det lange løb er det ikke til glæde for menneskeligheden,” siger Jytte Abildstrøm.

Ungdommen
Sollyset skinner gennem vinduet og ind i Jytte Abildstrøms dagligstue, hvor der er hundredvis af bøger i alverdens farver på hylderne. Fra et hjørne i stuen lyder en summen. Summen kommer fra et solcellesystem, der arbejder på højtryk. Jytte Abildstrøm sidder med et glas økologisk æblemost og kigger ud i haven, hvor gule påskeliljer spirer hastigt op. Men når snakken falder på fest, farver og skrald, er det svært ikke at runde byens store, årlige begivenhed, nemlig Roskilde Festival.

“Jeg ville sådan ønske, at der var en humør-garde, der gik ned på Roskilde Festival og sagde til de unge mennesker: Husk at tage jeres telte med hjem, og husk nu at rydde op efter jer selv,” fortæller hun. Hvert år bruger Roskilde Festival omkring fem millioner kroner på at rydde op efter festivalen.

“Tænk, hvis man i stedet brugte de penge på at sætte solceller op langs vejene. Solceller, der kunne skabe energi til musik og lys i festivaldagene,” siger Jytte Abildstrøm med et stort smil på læberne.

“Jeg har i mange år villet gå derned med min lille harmonika og sige det til dem, men det har jeg ikke kræfter nok til. Nu må det være de unge, som hjælper de unge selv,” siger hun.

“Hvis jeg kunne, havde jeg væltet hegnet og hoppet op på den store scene og sagt: Jeg elsker jer! Jeg har en idé, kan I ikke huske at rydde op efter jer selv?”

Deltag i debatten
Del.