Hoteldrift på Zanzibar giver store udfordringer

2

Da Paperboy i maj måned for første gang stiftede bekendtskab med Theresa Olesen(billedet, til venstre), var den unge roskildenser lige sprunget ud som forpagter af et mere eller mindre nedbrændt hotel på Zanzibar i Tanzania. Den tidligere RUC-studerende havde sagt farvel til en hverdag som arbejdsløs nyuddannet akademiker og habari, som de lokale siger på Swahili, til hoteldrift i et land langt fra Danmark. Ikke mindst for at få en praktisk overbygning på sin kandidatgrad i Internationale Udviklingsstudier. Via en skrattende forbindelse fra Zanzibar erkender Theresa Olesen hurtigt, at det er et vanskeligt projekt, hun har kastet sig ud i.

”Det er hårdt arbejde, men jeg kan se en masse potentiale i stedet, og om et år skal hotellet nok være i fulde omdrejninger. Der er dage, hvor det hele ser lidt sort ud, men så tager jeg ud i naturen omkring hotellet og kobler af”, fortæller Theresa Olesen, forpagter af Fontaine Garden Village.

Byggeleder
Årsagen til at de første fire måneder på Zanzibar har været særdeles udfordrende skyldes, ifølge Theresa Olesen, blandt andet det faktum, at forpagteren har haft flere kasketter på. Blandt andet en af hård plastik.
”Bygningen var næsten udbrændt, da jeg overtog stedet, men jeg havde regnet med at renoveringen skulle gå hurtigere. Der har været store problemer med husets el- og vand forsyning, og samtidig er der en tendens til, at håndværkerne hernede fortæller, at de kan lave alt. Det har ikke været tilfældet, og derfor har jeg nu valgt at indsætte mig selv som byggeleder for at få styr på situationen”, fortæller hun.

Theresa Olesen har ingen håndværksmæssig baggrund, og derfor har det været vanskeligt at anvise det store hold på 15 lokale tanzaniere i, hvordan Fontaine Garden Village skal genopbygges. Lige nu er 65 % af bygningen istandsat, mens tre af hotellets 12 værelser i øjeblikket huser gæster. Den selvbestaltede entreprenør forsøger at acceptere den langsomme restaureringsproces og i erkendelse af, at projektet blev for uoverskueligt, er antallet af håndværkere nu barberet ned til to. For der ligger også en kulturel udfordring i at få hotellet gjort i stand.
”Tanzania er overvejende en muslimsk mandeverden, og de lokale ’beach boys’, som de unge mænd kaldes, kredser om de hvide kvinder, som de kalder Mzungu(hvid hud) for at tilbyde deres hjælp. Men mange forsøger bare at franarre dig dine penge, så det handler om at gennemskue, hvem der vil dig noget godt og sætte sig i respekt”, siger Theresa Olesen.

Forstærkninger fra Danmark
Men efter de første måneder ud for Afrikas østkyst, er det blevet lettere for forpagteren at styre tropperne, og så kom der efter kort tid forstærkninger fra Roskilde.
”Tanken var, at min kæreste først skulle ankomme til oktober, men da det stod klart, at der var mange problemer omkring genopbygningen, var han heldigvis sød til at kommer herned i midten af juni og hjælpe mig med noget af det praktiske. Det var rigtig rart”.

Men kæresten fra de hjemlige himmelstrøg er ikke den eneste, der har hjulpet danskeren med at få Fontaine Garden Village op i omdrejninger. Theresa Olesen har i en periode haft to portugisiske piger fra en skole i den Nordtanzaniske by Arusha til at hjælpe sig, og senest er medarbejderstaben blevet forøget med en dansk frivillig.

”Betina Pedersen havde set hotellets facebookside, og så ringede hun og tilbød sin hjælp for kost og logi. Hun er lige blevet færdig på Handelshøjskolen, og ville gerne være med til at bygge noget nyt op. Nu har hun ansvaret for hotellets bar, ligesom hun hjælper med at arrangere koncerter med forskellige lokale bands. Og så er det bare rart at have en, man kan stole 100 procent på”, siger Theresa Olesen.

Forsvundne kokke og travle præsidenter
Hotellets chef starter dagen klokken 6:30, hvor morgenmaden skal serveres, efterfulgt af rengøring på værelserne, hvorefter hun i samarbejde med lokal guide sender gæsterne på udflugter. Aftenerne bruger hun i køkkenet, for hoteldriften har også haft sine gastronomiske udfordringer.
”Den første kok jeg havde ansat stak pludselig af mellem frokosten og middagsmaden. Så fik jeg af en anden kok, som heller ikke var så pålidelig, og en dag forsvandt han også. Måske er jeg en hård boss, siger hun og griner. ”Nu har jeg forfremmet gartneren til kok og så hjælper jeg ham, så godt jeg kan. På sigt håber jeg på at finde en dansk kok, der vil arbejde hernede”, fortæller Theresa Olesen.

Uden for hotellets mure på den store ø har danskeren også måttet tage sine kampe. Da Theresa Olesen skulle anmelde et indbrud på den lokale politistation, blev hun beskyldt for forsikringssvindel, men den mest alvorlige hændelse opstod ud af det blå, en dag da forpagteren var taget på udflugt i Zanzibars frodige landskab. Pludselig lyder flere sirener, mens blå blink kommer nærmere i sidespejlene.
”Jeg kører stille og roligt afsted i firjulstrækken, da en politibil kommer drønende bag fra, efterfulgt af en lastbil spækket med soldater, samtidig med at en bus nærmer sig fra den modsatte side. Jeg forsøger at trække ind, men det er åbenbart ikke tilstrækkeligt, for lastbilen standser og soldaterne hamrer deres geværer mod bilen i flere minutter, så jeepen bliver helt smadret på den ene side. Efterfølgende opdagede jeg, at det var Tanzanias præsidents kortege, der havde overhalet mig”, fortæller Theresa Olesen om den voldsomme oplevelse.

Ros fra gæsterne
Forpagteren har dog rystet den ubehagelige episode nogenlunde af sig, og der er heller ikke meget tid til at gruble, for nu venter højsæsonen, der på forhånd tegner sig problematisk. Det kommende præsident- og parlamentsvalg i Tanzania giver ofte spændinger på fastlandet, og det påvirker også turismen på Zanzibar.
”Nu begynder temperaturen at falde, så det er er mere tåleligt at være her, problemet er bare, at mange lande advarer turisterne imod at tage til Tanzania på grund af præsidentvalget. Det er rigtig ærgerligt, for på Zanzibar er der sjældent uroligheder, men nu må vi se om der kommer gæster”, siger Theresa Olesen.

Men hotelforpagteren fortæller, at hun fortsat holder fanen højt, og der har da også været opmuntrende ord fra gæsterne, som efterhånden er begyndt at tjekke ind.
”Vi kan endnu ikke udleje værelserne ud til fuld pris på grund af problemerne med vand og strøm. Men indtil videre siger gæsterne, at man hurtigt føler sig hjemme, og at hotellet er rigtig hyggeligt. Så jeg er stadig ved godt mod”, slutter Theresa Olesen.

 

Deltag i debatten
Del.