Halv høst

0

Det hedder sig, at landmænd altid klager. Men efter denne sommer er der i hvert fald gyldig grund til det.

Efter tre måneder praktisk taget uden regn var et lille regnskyl onsdag morgen ikke til megen hjælp for landmand Flemming Mortensen fra Viby Sjælland.

”Vi fik to millimeter i bedste fald. Desuden høstede vi alt i sidste uge på nær 20 hektar byg”, siger landmanden, der har 170 hektar raps hvede og byg på egne jorder.

Herudover høster han 35 hektarer for andre. Konklusionen er dog klar efter den tørreste sommer i mands minde.

”Vi har høstet mellem en tredjedel og en fjerdedel mindre end normalt, så det er til få øje på. Nu prøver vi at få lidt penge ind på halm”, siger Flemming Mortensen, der kan se frem til en betydeligt mere anstrengt kassekredit.

Svær fremtid

Kollegaen Torben Andersen, som også har hjemme i Viby, har blot ni hektarer egen jord, men forvalter herudover en række andre gårde rundt om i landet. Efter 32 år i faget må han konstatere, at sommeren 2018 har været den absolut tørreste.

”Det ser ikke godt ud: korn giver ca. det halve af normalt, og dem der har dyrehold mangler grovfoder. Korn kan du i princippet købe i Rusland – det kan du ikke med grovfoder som roer, græs og majs”, vurderer landmanden, som spår en svær fremtid for mange landmænd.

”De faste omkostninger er de samme, men indtægten er væk. Det er reelt det, der sker”, siger Torben Andersen.

Gået i stå

Ulrich Schliemann fra Gundsømagle råder over ti hektarer, hvor han høster hø til foder. Normalt kan han høste to omgange på en sommer, men i år blev det kun til en enkelt.

”Det hele er gået i stå, og det bliver kun til det halve”, erkender han.

Han priser sig dog lykkelig for, at han ikke har dyrehold.

”Det er værre for de landmænd, der har kreaturer, for de bliver simpelthen nødt til at slagte en del af bestanden, når der ikke er foder nok. Det er virkeligheden – du kan heller ikke køre til Spanien på en halv tank”, siger han.

Deltag i debatten
Del.