Et skæbnefælleskab

0

Turen går ud i det blå, når besøgsven Oscar Andersen lægger vejen forbi Jens Helbro.

Oscar Andersen og Jens Helbro har det helt umiddelbare fællesskab, at de begge har brækket nakken i et cykelstyrt. Imidlertid slap førstnævnte betydeligt heldigere fra sit uheld, end sidstnævnte gjorde fra sit. Oscar Andersen bevæger sig i dag ubesværet omkring, og det gør han blandt andet som besøgsven for netop 72-årige Jens Helbro, der siden sit styrt for tre år siden har været lam fra skuldrene og ned. Af samme grund er han låst til hjem og kørestol og er afhængig af både respirator og handicaphjælpere døgnet rundt.

Et godt match

Jens Helbro bor fortsat i huset i Vindinge med sin kone Jette, men det var faktisk deres søn, der tog initiativ til at kontakte Røde Kors med henblik på at få en besøgsven til sin far. I Grønnegade i Roskilde sidder besøgsleder Vivi Jacobsen og forsøger at matche besøgsven og besøgsmodtager efter bedste evne.

“Jeg kan ikke tage højde for kemi, men jeg prøver at matche efter interesser”, siger hun.

Og det må man sige er lykkedes i dette tilfælde.

På opdagelse

“Vi er jo begge gamle cyklister, og det er en stor glæde at komme ud at se nogle af de steder, hvor jeg har cyklet tidligere”, siger Jens Helbro, der blandt andet har været omkring cykelterrænet ved Ilsø, Maglesø og Tølløse Bakker med sin besøgsven.

For de tager netop typisk ud af huset en 3-4 timer sammen under de ugentlige besøg. Således får konen lidt tid alene i hjemmet, og Oscar og Jens tager på opdagelse med handicapbussen i verden udenfor Vindinge.

Begge veje

“Jeg er meget glad for Jens. Vi går godt i spænd, og vi har en god humor sammen”, siger Oscar Andersen, der startede med at komme hos Jens for fem måneder siden.

De fandt hurtigt ud af, at de skulle ud af vagten, når de nu havde muligheden for det – og det har bragt dem mange fælles glæder.

“Oscar er god til at finde steder at besøge – fx rosenhaver, som konen og jeg ofte tidligere besøgte. Vi har også været i Nivågaards rododendronhave. Det var en kæmpe oplevelse – jeg har aldrig set noget lignende”, siger Jens Helbro, der lige som Oscar ser frem til de ugentlige besøg.

“Det er ugens højdepunkt, når Oscar kommer”, siger han.

Og glæden er gengældt fra hans besøgsven.

“Jeg kan kun anbefale at være besøgsven. Det er meget givende, og man kan blive gode venner med mennesker, man ikke ellers ville have mødt”, siger Oscar Andersen.

Deltag i debatten
Del.