Det blege byråd

0

Byrådet har et enkelt medlem med tyrkisk baggrund, men bortset herfra portrætterer valgplakaterne over hele kommunen lutter blegansigter. Hvad går der galt?

Der lever i omegnen af 9000 indvandrere og efterkommere med anden etnisk baggrund i Roskilde Kommune. Men i byrådet har kun en enkelt ud af de 31 medlemmer anden etnisk baggrund end dansk. Han hedder Tuncay Yilmaz, har tyrkisk baggrund, og repræsenterer Socialdemokratiet.

Enestående fravær

Vi havde egentlig en idé om, at opsøge og finde nogle af de kandidater, der lever i håbet om en plads i byrådet – og som har en ikke-vestlig baggrund.

Imidlertid er der ikke en eneste ud af de i alt 128 kandidater på opstillingslisten til KV17 i Roskilde (bortset fra ovennævnte Tuncay Yilmaz), der har et eksotisk efternavn. Karim Friis Arfaoui (S) kunne nævnes, men han har en dansk mor, og han er opvokset i Danmark, så han tæller ikke i denne sammenhæng. Dette politiske billede undrer medlem af Rådet for Etniske Minoriteter Mahmoud Daoud.

“Det forbavser mig, at det forholder sig sådan i en kommune af Roskildes størrelse. Men når det er sagt, er det er udbredt fænomen, at etniske minoriteter er underrepræsenterede rent demokratisk.

Valgdeltagelsen er også tilsvarende lavere blandt vælgere i denne gruppe. Men at der ikke er en eneste blandt de øvrige 127, der stiller op, det vil jeg mene er ret enestående”, siger han.

Kraftigt underrepræsenteret

Skæver man over kommunegrænsen til Høje Taastrup, er der ikke mindre end 14 med anden etnisk baggrund end dansk ud af de 82 politiske bejlere på opstillingslisten til kommunalvalget. Også i både Lejre og Greve er der enkelte eksotiske navne på listerne. Så tilsyneladende skiller Roskilde sig markant ud fra både nabokommunerne og de fleste af landets andre kommuner.

“Gruppen af indvandrere og efterkommere er kraftigt underrepræsenteret politisk. De udgør 12,3 procent af hele befolkningen, og alene udenlandske statsborgere udgør 6,1 procent af vælgerne. Det er der flere forklaringer på: dels at indvandrere og efterkommere kun i begrænset omfang er med i partierne, dels en generelt lavere valgdeltagelse, dels at gruppen er tilbøjelig til at koncentrere sig i større byer”, siger professor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, der kan tilføje at ca. tre procent af borgere med anden etnisk baggrund er medlem af et politisk parti – dog er tallet en anelse højere i Enhedslisten, De Radikale og SF.

Ond spiral

Også Professor MSO i Vive (det sammenlagte KORA og SFI) Yosef Bhatti bekræfter billedet af lav politisk deltagelse fra gruppen af danskere med anden etnisk baggrund. Ikke desto mindre undrer han sig over situationen i Roskilde.

“Det er mindre, end man ville forvente”, siger professoren, som ser en fare ved den lave politiske deltagelse.

“Det risikerer at blive en ond spiral”, advarer Professor MSO Yosef Bhatti.

“Det risikerer at blive en ond spiral. Når du har få kandidater at spejle dig i, så er du også mindre tilbøjelig til at stemme. Så er der færre fra gruppen, der bliver valgt ind – og så stemmer man mindre”, forklarer han.

Tyrkere mest aktive

På landsplan har 2,8 procent af byrådsmedlemmerne anden etnisk baggrund end dansk. Imidlertid er der stor forskel i den politiske deltagelse blandt de etniske minoriteter – og her er netop tyrkiske Tuncay Yilmaz helt repræsentativ for det øvrige billede.

“Faktisk er tyrkere bedre repræsenteret end etniske danskere, og de udgør over 50 procent af de ikke-vestlige grupper, der bliver valgt ind i byrådene. Til gengæld er de fleste andre etniske grupper stærkt underrepræsenterede”, siger Yosef Bhatti.

Det er et problem

Enhedslisten er ét af de partier, der på landsplan har flere medlemmer af anden etnisk baggrund end gennemsnittet. Det er dog ikke tilfældet i Roskilde, hvor der kun er etniske danskere på opstillingslisten.

“Jeg ville ønske, jeg kunne give en god forklaring på, hvordan man knækker koden på det. Men jeg kan bare give dig ret i, at det er vigtigt at få fuldt fokus på området. Det er et problem – det må man bare anerkende, og flere etniske minoriteter i politik kunne give nogle indsigter, som jeg tror byrådet ville have godt af”, siger Jonas Bejer Paludan (EL).

Et øjebliksbillede

“Det er faktisk udtryk for et tilfælde, hvad angår De Radikale. Sidste år havde vi Filiz Sarah Thunø, som har tyrkisk baggrund. Og vi har tidligere haft Samira Narwa med afghansk baggrund. Begge har stået højt på vores lister, men af forskellige grunde orkede de ikke i år. Vi har også lidt færre kvinder på listen i år, men tidligere år har vi haft kvindelige spidskandidater. Vi kører jo ikke med kvoter”, forklarer Jeppe Trolle (R).

Deltag i debatten
Del.