Valgets store taber: Vi er forpligtede til at arbejde for dem, der har stemt på os

0

Tre tabte mandater og knuste borgmesterdrømme får ikke Bent Jørgensen og Venstre til at sætte sig over i et hjørne, fortæller den slagne spidskandidat.

”Vi var godt klar over, at vi havde en borgmestereffekt og en tendens på landsplan, der pegede nedad, men når det er sagt, så havde jeg naturligvis gerne set et andet resultat”, lyder det fra Venstres Bent Jørgensen, ovenpå et kommunalvalg, hvor vælgerne nådesløst tildelte partiet en lussing på -5,2 procent i forhold til sidste valg, fratog partiet tre mandater i Roskilde byråd og samtidig knuste spidskandidatens egne borgmesterdrømme.

Valgnattens konklusion lyder, at Venstre fik 18,4 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet med borgmester Joy Mogensen i spidsen kunne lade sig krone som Roskildes ubestridte sejrherre takket være en tilslutning 45,8 procent – en fremgang på 6,5 – hvilket, på grund af valgforbundet med Enhedslisten, sikrer partiet et absolut flertal på 16 mandater i byrådet de næste fire år.

Mange bud på årsagerne til resultatet
Hvorfor valgnatten endte med en vælgerlussing til Venstre, og hvad der præcist gik galt i valgkampen, har Bent Jørgensen svært ved at sætte fingeren på dagen derpå.

”Man kan altid diskutere, om vi har været synlige nok. Der kan være mange bud på årsagerne til resultatet, men platformen har været anderledes i forhold til sidste valg. Både i forhold til meningsmålingerne på landsplan, og så det faktum at vi har stået over for en borgmester, der har etableret sig. Det giver har givet udfordringer, og nu er der ikke andet at gøre, end at tage valgresultatet til efterretning”, siger han.

Beholder formandspost
Omkring kl. 02 i nat – godt tre timer efter det endelige valgresultatet forelå – præsenterede Roskildes genvalgte borgmester en konstitueringsaftale med alle syv partiers underskrift på. Aftalen betyder, at Bent Jørgensen, trods Venstres tilbagegang fra ni til seks mandater, beholder posterne som henholdsvis 2. viceborgmester og formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget. Et resultat oppositionslederen erklærer sig tilfreds med set i lyset af valgresultatet.

”På grund af stemmeprocenten mister vi en plads i Økonomiudvalget. Til gengæld er vi det eneste parti (udover Socialdemokratiet red.), der får en formandspost for et udvalg, og set i det lys, er det ikke så slemt”, lyder det.

”Konstruktiv tilgang”
Underskriften på konstitueringsaftalen skal samtidig tages som et udtryk for, at Venstre trods tilbagegangen ønsker at søge indflydelse i den nye byrådsperiode, forklarer Bent Jørgensen.

”Hvis positionerne havde været anderledes, havde vi også søgt en bred aftale, så vi går ind til den kommende byrådsperiode med en konstruktiv tilgang, så må vi se hvor langt vi kan komme med at få vores ting igennem”, siger Bent Jørgensen og fortsætter:

”Selvom vi ikke har vundet, er der stadig vælgere, der har stemt på os, og dem har vi en forpligtigelse til at arbejde for”, siger han.

Håber S holder ord
Hvorvidt Bent Jørgesen genopstiller som spids- og borgmesterkandidat til kommunalvalget om fire år, ønsker hovedpersonen selv ikke at svare på her under et døgn efter resultatet.
Han vil til gengæld gerne pege på de vigtigste politiske udfordringer i den nye byrådsperiode, hvor det nye magtforhold mellem rød og blå blok først og fremmest skal trykprøves.

”Det bliver helt afgørende, hvordan socialdemokraterne vælger at agere, for et absolut flertal kan bruges på mange måder. Jeg håber, at S vil leve op til det de har sagt i valgkampen, nemlig at de vil det brede samarbejde, men ud fra konstitueringsaftalen er jeg fortrøstningsfuld”, siger Bent Jørgensen.

Deltag i debatten
Del.