Tribunalet på Fjordvilla

0

Det er snart 50 år siden, det historiske Russell-tribunal fandt sted i Roskilde. Nu bliver begivenheden omsat til teater.

Fra den 20. november til 1. december i 1967 var Roskilde centrum for verdenspressens opmærksomhed, og gaderne vrimlede med et væld af journalister, tribunalmedlemmer og vidner fra alverdens lande i anledning af det såkaldte Russell-tribunal, der fandt sted på spillestedet Fjordvilla. Oprindeligt skulle tribunalet have været afholdt i København, men på grund af politisk modstand blev det rykket til Roskilde.

Sartre var med

Mest prominente i det selvbestaltede tribunal var den britiske initiativtager, matematiker og filosof Bertrand Russell og den franske filosof Jean Paul Sartre. Tribunalet havde til formål at undersøge, hvorvidt USA havde begået krigsforbrydelser under fremfærden i Vietnam. Siden er denne kontroversielle begivenhed gået i glemmebogen, men nu vil en instruktør grave historien frem og iscenesætte den som teater.

Tribunalteater

”Jeg er teatermand til fingerspidserne, og jeg glæder mig så meget til at lave denne fascinerende historie om til en teaterforestilling”, siger Peter Bensted, der på det seneste har brugt en betragtelig del af sin tid på at gennemlæse dokumenter og gamle avisartikler på det lokalhistoriske arkiv i Roskilde.

Hoteller sagde nej

Den historiske begivenhed har naturligvis mange facetter. Én af dem er det forhold, at flere af byens hoteller afviste at have medlemmer af tribunalet boende. De tilrejsende deltagere måtte således hverken bo på hotellerne Prindsen, Risø eller Roar, hvilket førte til en politianmeldelse for misligholdelse af beværtningsloven. Hovedparten af tribunalgæsterne endte i stedet med at blive indlogeret på Hotel Baltic i København, mens enkelte blev privat indkvarteret i Roskilde. Dette er blot én af de mange afledte historier fra Russell-tribunalet, som Peter Bensted løbende bliver klogere på, mens han ruster sig til dramatiseringen af begivenheden, som formentlig vil være en realitet inden for et års tid.

”Jeg bliver ved, indtil jeg har læst alt materiale. Sandheden skal frem, men der er mange ting, jeg ikke har læst endnu”, siger instruktøren.

 

Deltag i debatten
Del.