Tankstation går enegang: Gemmer smøgerne væk

0

OK-tanken på Helligkorsvej har ikke længere tobak stående til skue bag disken. “Der ingen grund til at friste de helt unge”, forklarer indehaver Henrik Elsborg.

Det er ikke til at se, at de fortsat sælger dem, når man træder inden for.

Cigaretterne og de øvrige tobaksvarer har i godt en måned været gemt væk i store skuffer bag disken på den privatejede tankstation Ok Plus Roskilde på Helligkorsvej. I første omgang for sikre medarbejderne bedre plads til at tilberede hurtige måltidsløsninger, men også ud fra et ønske om at sende et klart signal som handelsdrivende i en branche, hvor tobakken normalt indtager en åbenlys position.

“Der er ingen til at friste de helt unge, og samtidig har vi skaffet os mere plads og efter min mening fået en pænere butik”, fortæller indehaver Henrik Elsborg, om baggrunden for beslutningen, der betyder, at kunderne kun får smøgerne at se, hvis de spørger efter dem.

“Jeg har læst, at der hver dag er 40 børn, der begynder på at ryge. Og så sent som i morges hørte jeg i radioen, at antallet af rygere i Danmark har været uændret de seneste år”, fortsætter han.

Ikke et korstog

Alligevel afviser Henrik Elsborg blankt, at han skulle være ude i et formynderisk korstog for sundheden.

“Vi har aldrig sagt, at vi ikke vil sælge cigaretter. Vi vil gerne sælge, til dem der ryger, og vi er rigtig glade for alle vores kunder, der kommer for at købe cigaretter, fordi de har truffet et voksent valg om at ryge”, siger Henrik Elsborg, der tipper, at forretningens foreløbige enegang på området er en stakket frist.

Cigaretterne skal ikke friste mere end godt er på OK-tanken på Helligkorsvej.

“Tobaksindustrien forventer, at der vil gå 10-15 år før cigaretterne skal gemmes væk, men jeg tror, at udviklingen går hurtigere. En del europæiske lande har allerede lovgivning på området, samtidig med at cigaretpakkerne er blevet gjort neutrale”, oplyser tankstationsejeren.

Positive rygere

Ifølge Henrik Elsborg er tobakssalget ikke faldet i løbet af den første måned, hvor Ok Plus Roskilde har haft de sundhedsskadelige varer gemt væk. Han forventer dog, at afsætningen på sigt vil tage et dyk, hvilket dog ikke giver anledning til bekymring, da den lave avance i forvejen ikke ligefrem gør varegruppen til en guldrandet forretning. Samtidig har de første tilbagemeldinger fra kunderne bestyrket Henrik Elsborgs tro på, at han har truffet den rigtige beslutning.

“Der har været enkelte negative kommentarer på Facebook om, at vi er gået hen og blevet hellige. Men ellers er jeg kun blevet mødt med positive bemærkninger – også fra rygere – om, at det er godt, at vi gør en indsats for, at børn ikke begynder”, lyder det.

Deltag i debatten
Del.