Storstilet vikingebyggeri i gang i Sagnlandet

0

Rekonstruktionen af Danmarkshistoriens største vikingekongehal er nu undervejs, og takket være en ny udsigtsplatform kan publikum følge arbejdet på tætteste hold.

”Det er en udsigtsplatform”, lyder det med et stort smil og et prompte svar fra arkæolog og direktør i Sagnlandet Lejre, Lars Holten, når man spørger til, hvad det er, et par af hans medarbejdere går og pusler med i krattet.

”Platformen skal bruges fra om ganske få dage, hvor vi for alvor går i gang med at genskabe Danmarks største vikingekongehal, og den proces vil vi gerne give vores gæster mulighed for at følge helt tæt på”, fortsætter han.

I udkanten af byggepladsen til den store kongehal på vikingeområdet – så tæt på som man kan komme uden at skulle bruge sikkerhedshjelm – har Sagnlandet ryddet et stykke af buskadset, som ellers gemmer både byggeplads og håndværkere lidt væk bag løv og blade. 

Mange tons tømmer
En funktion som ifølge direktøren har været velkommen de sidste par måneder, hvor Sagnlandet har arbejdet med at alle de moderne men uundværlige elementer som armeret brandvej, støbte fundamenter og skjult jordvarmeanlæg af vejen.

Men nu er de første læs af de mange tons dansk egetømmer til vikingehallen ankommet og læsset af, og håndværkerne skal i gang med forsøget på at gøre vikingetidens byggeeksperter kunsten efter. Og den spændende proces, vil vi gerne give nysgerrige gæster udkig til. Og er der noget Lars Holten gerne vil have, så er det nysgerrige gæster.

”Byggeriet med at rekonstruere Danmarks største vikingebygning er en ’once-in-a-lifetime’-chance. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi giver alle interesserede mulighed for at følge med fra start til slut. Fra den første tømmerrem er lagt og den første stolpe rejst og til det sidste af de lidt mere end 18.000 egetræstagsspån er lagt. Der er simpelt hen et kæmpe formidlingspotentiale, ikke bare når kongehallen står færdig, men allerede fra nu, hvor vi begynder at arbejde med de kæmpe tømmerkonstruktioner. Og det skal vi udnytte!”, lyder det.

Den nye platform, med plads til omkring 50 mennesker af gangen bliver åbent for publikum fredag den 3. august, hvor Sagnlandet Lejre holder åbent helt til kl. 20.

Deltag i debatten
Del.