SMART start på 2018

0

Så har vi for alvor taget hul på det nye år, og for dem af os, der ønsker at sætte sig realistiske og opnåelige mål, er her et par input fra Roskilde-psykologerne.

2018 ligger frisk og jomfrueligt foran os, og det giver for mange håb og tro på, at det er nu, chancen skal gribes for at realisere de livsændringer, som de halvhjertede tilløb, i løbet af det forgangne år, ikke udmøntede sig i.

New year – new me

“Jeg oplever især to retninger: Dels at mange har god energi og optimisme, lidt “new year, new me”, og der kan det være godt at få initiativerne ned i et format, hvor de kan blive til en succes og ikke ende i et flop”, siger Nina Werner, som anbefaler at tage en dyb indånding og vælge sine tiltag med omhu.

“Man skal ikke nødvendigvis lade sig gribe af behovet for store ændringer, og sætte partneren på porten”, siger hun.

Styr uden om  nederlaget

Også hendes psykologkollega Jeanette Beierholm foretrækker realisme i nytårsforsættene frem for alt for vidtløftige planer. “De gode intentioner om at komme godt fra start med nytårsforsæt kan give en følelse af et frisk pust, men hvis de viser sig at være urealistiske og svære at holde fast i, når hverdagen igen ruller, vil det vække desillusion og nederlagsfølelse”, advarer hun.

Stressen ligger på lur

Mange er i forvejen drevet af egne og andres mål og forventninger både i arbejds- og privatlivet, og de oplever et pres ved at forsøge at leve op til dem. “Det kan aktivere den universelle følelse af utilstrækkelighed og dermed aktivere amygdala og produktion af stresshormonet kortisol”, fortsætter Jeanette Beierholm, som opfordrer til at holde fokus på det, man er glad og taknemmelig for at komme i mål med af stort og småt i hverdagen.

Ros dig selv og vær SMART

I det hele taget anbefaler psykologen mindre fordømmelse og større rummelighed i forhold til egne præstationer. Og man kan opstille sine ambitioner for det nye år efter det såkaldte SMART-mål, der er kendetegnet ved at være Specifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsafgrænsede. Således rustet kan du nu roligt gå i gang med at opnå dine mål for det stadig helt friske 2018.

Deltag i debatten
Del.