Skræddersyet træning

0

Brasilianske Iva de Souza har undervist i yoga og personlig træning i Roskilde siden 1995. Vi har besøgt træningsklinikken på Frederiksborgvej, hvor 64-årige Torben Svendsen er kommet gennem det sidste år.

”Man siger jo, at hvis du er over 60 år og vågner op en morgen uden at have ondt nogen steder, så er det nok, fordi du er død. Så jeg har fået en nærdødsoplevelse her: jeg har ikke længere ondt nogen steder”, griner Torben Svendsen.

To gange ugentligt gennem et lille års tid har han frekventeret Iva de Souzas træningsklinik. Torben Svendsen har spillet golf på konkurrenceniveau gennem 45 år, og han oplevede efterhånden, at kroppen ikke helt ville følge ambitionerne. Efter et år med personlig træning i kyndige hænder kan golfspilleren dog nu konstatere en tydelig forandring til det bedre.

Bedre end ventet
”Jeg kan mærke, at mit spil begynder at blive bedre. Det havde jeg ikke forventet – jeg havde måske håbet på status quo”, siger Torben Svendsen, som tilskriver forbedringen den individualiserede træning på Frederiksborgvej.

”Du kan komme med dårligt knæ eller stiv lænd, og så skruer Iva noget sammen, som også giver dig selv indsigt i, hvordan din krop fungerer. Du lærer dig selv at kende”, siger han.

Menneske før maskine
Selv er Iva de Souza 60 år, men ser ud og bevæger sig som om, hun var årtier yngre. Og tilsyneladende formår hun at bidrage til mindre mirakler for klienterne i klinikken. En del af hemmeligheden er, at mennesket kommer før træningen.

”Når du kommer ind et fitnesscenter, så er det dig, der skal tilpasse dig til maskinerne. Det tror jeg ikke på. Jeg tilpasser træningen til klienten og ikke omvendt”, fortæller hun.

Helhedssyn
Træningen bliver doseret ud fra et helhedssyn, hvor fleksibilitet og variation er vigtige end hård træning af enkelte muskelgrupper, og det giver god mening for Torben Svendsen.

”Iva ser på os som hele, organiske væsener. Når du bliver ældre, skal du netop ikke overtræne visse dele af kroppen, men hellere have fleksibilitet og generel styrke. Til fitness er man tilbøjelig til at gentage det samme hver gang, men Iva gør noget nyt med dig hver gang. Det er skræddersyet træning”, siger Torben Svendsen, som nu satser på at spille golf, til han bliver 90.

Deltag i debatten
Del.