Roskildes første efterskole kan være på trapperne

0

Et lovforslag fra undervisningsministeren kan meget vel blive det afgørende skridt på vejen mod åbningen af Ros Efterskole. Bestyrelsen håber på at kunne leje sig ind i bygninger på Sct. Hans til næste år.

Roskilde har et universitet, gymnasier, erhvervsskoler og VUC. Kort sagt, alt hvad et kundskabshungrende hjerte kan begære. Eller i hvert fald næsten, for en efterskole er det aldrig blevet til i domkirkebyen, men det kan meget vel ændre sig i fremtiden, for nu øjner en gruppe lokale initiativtagerne nye muligheder. Ros Efterskole hedder Roskildes første efterskole, der har eksisteret på papiret siden 2011 og derfor allerede er udstyret med en veldefineret friluftsprofil og et klassisk Grundtvig-Koldsk dannelsessigte.

Udspil giver håb
De gode intentioner har hidtil ikke har udmøntet sig i ansættelsessamtaler og elevindmeldelser, da det ikke er lykkedes at finde egnede lokaler og få et bæredygtigt økonomisk fundament på plads.
Men nu indgyder et nyt udspil fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) nyt håb i Ros Efterskoles bestyrelse. I et lovforslag, der efter planen lander i Folketingssalen til efteråret, lægger ministeren nemlig op til at give landets efterskoler markant friere rammer. Ikke mindst i forhold til skolernes økonomi. Ros Efterskoles bestyrelse håber derfor på, at de allerede til næste år kan leje sig ind i Kurhuset på Sct. Hans.

”I dag kan man kun starte en efterskole, hvis man ejer skolens bygninger, men når det nye lovforslag vedtages i Folketinget, bliver det muligt at leje sig ind. I den sammenhæng er en placering på Sct. Hans helt optimal, da du både har skov, strand og byen inden for kort afstand”, fortæller Lotte Nowack, næstformand i Ros Efterskoles bestyrelse, der bor i Roskilde og til daglig arbejder som skoleleder i Køge.

Skole på Sct. Hans
Roskilde Kommune har siden januar 2017 lejet Kurhusets vestfløj af Region Hovedstaden for at give 70 flygtninge tag over hovedet. I mellemtiden er tilstrømningen til Danmark faldet drastisk, og lokalerne står nu tomme. Derfor satser folkene bag Ros Efterskole nu på, at de mange kvadratmeter i stedet kan anvendes til udfylde tomrummet i Roskildes ellers så velvoksne uddannelsesprofil.

”En efterskole kan give et ungt menneske det år, som kan betyde alt for hele deres dannelsesgrundlag, hvad kan jeg, og hvordan kan jeg bidrage med mine evner i fællesskabet. Det mangler vi i Roskilde”, forklarer Janne Hjorth Brask, formand for Ros Efterskoles bestyrelse og projektleder i Danske Bank, ligeledes med bopæl i Roskilde.

Frilufts-profil
Hun har ligesom Lotte Nowack haft børn på efterskole, og det er blandt andet ud fra de erfaringer, at de to initiativtagere gennem de sidste seks år har arbejdet utrætteligt på at give Roskilde en ny efterskole. En efterskole, hvor fremtidige 9. og 10. klasser kan vælge mellem linjerne H20, Adventure, Outdoor Life og Art Line, der med forskellige indgangsvinkler giver mulighed for at stifte bekendtskab med friluftsliv og bevægelse.

”Vi ønsker at være en skole, der er anvendelsesorienteret, hvilket vil sige, at eleverne får lov til at lære ved at bruge deres hænder. Samtidig passer en outdoor-profil bare godt til Roskilde, hvor vi har vand, strand og skov og by. At vi så også vil tilbyde en Artline (kunstlinje red.), der stikker lidt ud, men det gør den alligevel ikke, for det handler om at tage kunsten med ud i naturen og byrummet”, siger Lotte Nowack, der understreger, at der i den praktiske tilgang også ligger en klar målsætning om at indgå samarbejdsaftaler med andre skoler og lokale virksomheder, der skal styrke sammenhængskraften mellem Roskildes uddannelses- og erhvervsliv.

Hvis Ros Efterskole skal blive til virkelighed, er et lovindgreb fra undervisningsministeren og tomme lokaler på Sct. Hans dog langt fra nok. Roskildes politikere skal også være villige til at reservere et millionbeløb i kommunebudgettet, der skal stilles som driftsgaranti i forbindelse med opstarten. Og selvom det forhold kan stilles op imod, at det nye undervisningstilbud i Roskilde efter traditionen først og fremmest vil komme børn udenfor kommunegrænsen til gode, mener både næstformanden og formanden i Ros Efterskoles bestyrelse, at der også er meget at hente rent lokalt.

”Hvis det lykkedes, skaber vi 25 nye arbejdspladser i kommunen, og derudover kan efterskolen på sigt blive en fødekanal for nye borgere i kommunen, fordi en ny gruppe mennesker vil få øjnene op for, hvor godt der er i Roskilde”, siger Janne Hjorth Brask.

Deltag i debatten
Del.