Roskildensisk americana indtager ny folk-festival

0

Kan man bo i den danske provins og skrive sange om lurvede moteller og varmblodede skønheder ved præriens vandhuller ’over there’? Ja, lyder det entydigt fra forsangeren i bandet Workers in Songs, der i næste uge kan opleves på Ild i Gilden.

Med tre udgivelser under deres bælte og otte år på bagen er folk’n’country-kvintetten Workers in Songs efterhånden et erfarent ensemble. Men ud over meritterne i studiet og tiden på landevejen har bandets tonale og lyriske udgangspunkt fra starten haft historien som sit naturlige fikspunkt.

Nærmere bestemt historier med den amerikanske prærie som bagtæppe, hvor hjemmebrændt spiritus og varmblodede hjerteknusere med vind i skørterne er det eneste, der kan lindre de uendelige vidders allestedsnærværende ensomhed.

”Mit sprog er farvet af den amerikanske folk-rock. Det er den musik, jeg selv bedst kan lide, og det er nok også de baner, jeg tænker i, når jeg skriver sange. Det er nogle erfaringer og et univers, der helt klart er old school, men jeg synes bare ikke, det er interessant at skrive sange om Facebook eller iPods”, siger Morten Krogh, sangskriver og forsanger i Workers in Songs.

Ild i Gilden
I weekenden den 26.-28. maj er det roskildensiske orkester en af hovedattraktionerne på Ild i Gilden, en ny akustisk folk-festival ved Kamstrup syd for Roskilde.

”Det er fedt, når folk bruger tid og kræfter på at stable et fedt arrangement på benene, og det vil vi gerne støtte op om. Ud over musikken vil der blandt andet være en række workshops”, forklarer Workers in Songs-frontmanden.

Hvis man dykker ned i bandets foreløbige udspil, som den kommende koncert på Ild i Gilden også vil tage udgangspunkt i, er americanaen ubestridelig. Og det til trods for at samtlige fem medlemmer af orkestret bor eller har rødder i Roskilde, Denmark. ’Øveren’ ligger på Musicon, mens frontmanden selv underviser på Roskilde Gymnasium.

Alligevel afviser han, at udgangspunktet går ud over numrenes autenticitet.
”Nogle vil sige, at man skal passe på med at bekende til det her univers, når man ikke selv har levet det, og det er en fin holdning at have. Men jeg har det sådan, at en god krimiforfatter heller ikke behøver have slået nogen ihjel”, forklarer Morten Krogh.

Turnerer i Tyskland
Og noget kunne tyde på, at forsangeren har ret, for bandet er i den seneste tid sluppet godt fra at servere et stykke dansk produceret amerikansk tærte for publikum.
.
Ikke mindst syd for grænsen, hvor roskildenserne har turneret flittigt. Senest i april, hvor spillesteder, blandt andet Hamborg og Kiel, har haft dem på plakaten.

”Sidst vi var dernede i oktober måned, mistede jeg stemmen undervejs, så denne gang havde jeg sørget for at forbedre mig ordentligt og havde købt en god, røget whisky og noget Gelorevoice (lægemiddel red.) til at stimulere slimhinderne, ligesom jeg også lavede stemmeøvelser, og det gik også super godt”, fortæller Morten Krogh.

Fakta: Ild i Gilden
Ny akustisk folkfestival, der løber af stablen i Kamstrup syd for Roskilde i weekenden fra fredag den 26. maj til søndag den 28. maj.
Se mere på www.ildigilden.dk

Deltag i debatten
Del.