Opdagede type-2 diabetes helt tilfældigt

0

Selv om Promila fik konstateret type-2 diabetes, undlod hun at gå til lægen. Først med udsigten til insulinbehandling, tog Promila affære og ændrede livsstil.

“Jeg havde ingen mistanke om diabetes og ingen symptomer på, at mit blodsukker var så højt”, siger Promila Chanduris, der fik konstateret type-2-diabetes i forbindelse med et helbredstjek i 2006.

Godt 10 år senere i januar 2017 er Promilas blodsukker så højt, at hun egentlig bør i insulin- behandling. I halvandet år har hun nemlig undladt de anbefalede kontroller hver tredje måned hos egen læge, og det har medført himmelhøje sukker-, kolesterol- og levertal.

Dans og nul sukker

Promila bliver chokeret over det høje blodsukker og meget ked af at skulle have insulin. Hun beslutter at forsøge sig med en markant livsstilsændring, tæt fulgt af kontroller hos egen læge.

“Jeg danser hver dag i hjemmet, går mange ture, og tager cyklen i stedet for bilen, når jeg har ærinder”, forklarer Promila.

Samtidig har hun ændret sine madvaner radikalt.

“Jeg er stort set stoppet med alt, der indeholder sukker, fx is, kage, juice og saftevand, og jeg har skåret meget ned på mit indtag af animalsk fedt”, fortæller hun.

Et nyt liv

Promila var til en enkelt samtale om mad og type-2-diabetes i Roskilde Kommunes Sundhedscenter, men har ellers selv opsøgt viden og haft et stort ønske om at ændre livsstil og tage sig selv mere alvorligt.

“Jeg har fået et helt nyt liv. Jeg har fået meget mere energi, mit syn er blevet bedre og det er ikke længere nødvendigt med insulin. Mit blodsukker er stadig lidt for højt, men de øvrige blodprøver er normale”, siger Promila.

Type-2 diabetes er arvelig

Type 2-diabetes er arvelig. Hvis én forælder har sygdommen er risikoen for at udvikle type 2-diabetes 40 procent, hvis to forældre har type 2-diabetes er risikoen 80 procent. Begge Promilas forældre har type-2-diabetes. Promila er et godt eksempel på, hvordan man trods arvelighed kan påvirke sin sygdom markant ved at ændre livsstil.

Fakta:

Ifølge et estimat fra Diabetesforeningen går 907 personer i Roskilde Kommune rundt med type-2 diabetes uden at vide det.

Få testet din risiko for type-2-diabetes på Verdens Diabetes Dag tirsdag den 14. november 2017. Kom på RO’s Torv og besøg Sundhedscentrets og Diabetesforeningens stand mellem fra kl. 10-17.

Deltag i debatten
Del.